AZ herstelt zich razendsnel van valse start en wint overtuigend in Den Haag

14-09-2019 20:24 Laatste update: 20:27
17

AZ heeft een uitstekende generale beleefd voor het Europa League-duel met Partizan Belgrado. De ploeg van coach Arne Slot had zaterdag in Den Haag geen kind aan Sparta: 5-1. Het aanvallende 'supertrio' vertolkte een hoofdrol.

De start van de Alkmaarders was overigens wel beroerd. Al na twee minuten lag de bal op zeer merkwaardige wijze in het net. Een hoekschop van AZ werd weggewerkt, waarna de hoge en stuiterende terugspeelbal tussen Jonas Svensson en Marco Bizot inviel. Abdou Harroui profiteerde van het geklungel doordat Ron Vlaar niet op tijd terug was om de bal nog voor de lijn weg te werken.

Lang duurde het niet voordat AZ het smetje wegpoetste. In de vierde minuut stond het weer gelijk. Na een scrimmage in de zestien legde Vlaar terug op Oussama Idrissi, die de bal via de binnenkant van de paal binnen schoot. Daarmee was het nog niet gedaan in de bijzonder vermakelijke openingsfase. Na zestien minuten vond ook Myron Boadu het net op aangeven van Calvin Stengs.

Na de spectaculaire openingsfase greep AZ de regie. Het resulteerde na ruim een half uur in de 3-1. Na een prachtige voorzet van Stengs tekende Boadu met het hoofd voor zijn tweede van de avond. Op slag van rust scoorde ook Idrissi nogmaals, nadat hij de bal wat gelukkig voor de voeten had gekregen. Daarmee was het aanvallende trio bij alle vier de treffers betrokken.

AZ had daarna weinig te duchten van Sparta en nam gas terug met het oog op het duel met Partizan. Pas in de slotfase gebeurde er weer iets op het kunstgras in Den Haag. Een inzet van Yukinari Sugawara werd nog net gekeerd, maar vervolgens was Teun Koopmeiners trefzeker uit een strafschop na een overtreding op Fredrik Midtsjö. De Alkmaarders reizen met vertrouwen af naar Servië.