Tagliafico breekt dapper Heerenveen: Ajax klaar voor Champions League

14-09-2019 20:21 Laatste update: 20:50
96

Ajax heeft zaterdagavond een ruime zege geboekt in de Johan Cruijff Arena. SC Heerenveen, in januari 2019 de laatste club die de Amsterdammers van een zege afhield in eigen huis, moest in de tweede helft buigen voor de regerend langskampioen: 4-1.

Ajax-trainer Erik ten Hag verraste voorafgaand aan de thuiswedstrijd met een basisplaats voor Perr Schuurs. De eerste minuten van de Limburgse verdediger sinds de tweede speelronde zorgden echter niet voor meer zekerheid. Heerenveen was dreigend en kreeg de eerste kans. Mitchell van Bergen stuitte op Andre Onana.

Ondanks de moeizame openingsfase, kwam Ajax na een kwartier op voorsprong. Klaas-Jan Huntelaar vuurde een vrije trap op het doel van keeper Warner Hahn en zag de bal via de rug van Dusan Tadic in de kruising belanden. Niet veel later stond het weer gelijk. Jens Odgaard maakte zijn tweede van het seizoen na een assist van Van Bergen: 1-1.

Na een nieuwe waarschuwing van Van Bergen, die Onana op zijn weg vond, was Heerenveen weer trefzeker. De treffer van Odgaard werd echter op advies van de VAR geannuleerd door scheidsrechter Allard Lindhout. Aan de Friese goal ging een overtreding op Joël Veltman vooraf.

In de extra tijd van de eerste helft nam Ajax scoretechnisch weer het heft in handen. Nicolás Tagliafico kopte steenhard binnen: 2-1. Dat bleek de opmaat voor een makkelijkere tweede helft, waarin Ajax een veel hoger niveau haalde dan in de eerste helft.

Schuurs zorgde voor de 3-1 door de bal bij de tweede paal binnen te tikken en na een klein uur spelen zorgde Tagliafico met zijn tweede van de avond voor de 4-1. De Argentijnse linksback deed dat met een halve omhaal, na een inswinger van Hakim Ziyech.

In de slotfase mocht Siem de Jong nog invallen van Ten Hag. Hij speelde anderhalf jaar geleden zijn laatste wedstrijd voor Ajax. De Amsterdammers kunnen zich nu richten op de eerste groepswedstrijd in de Champions League, thuis tegen OSC Lille (dinsdag).