Lille reist met 'absolute ster' af naar Amsterdam: 'Snel, sterk, echt fantastisch'

Lille reist met 'absolute ster' af naar Amsterdam: 'Snel, sterk, echt fantastisch'

16-09-2019 16:30 Laatste update: 17:20
104

Vier belangrijke spelers zijn vertrokken en dus is het tijdens de eerste weken van het seizoen vooral zoeken en ontdekken bij Lille, dinsdagavond de eerste tegenstander van Ajax in Groep H in de Champions League. De gerenoveerde Ligue 1-club komt in ieder geval niet naar Amsterdam om lekker aan te vallen, weten Eric Devin en Jeremy Smith, kenners van het Franse voetbal. 

De succesploeg van Lille - afgelopen jaar knap tweede geworden in Frankrijk met snel, aantrekkelijk countervoetbal - viel in juli en augustus voor een groot deel uit elkaar. Linksback Youssouf Koné, controleur Thiago Mendes (Olympique Lyon), spits Rafael Leão (AC Milan) en topscorer Nicolas Pépé (Arsenal) werden voor een totaalbedrag van 135 miljoen euro verkocht. De ploeg van trainer Christophe Galtier investeerde dat geld in jonge, hongerige spelers. "Op papier heeft Lille heel goede zaken gedaan", vertelt Jeremy Smith, redacteur van French Football Weekly, aan VoetbalPrimeur. "Vier basisspelers zijn voor mooie bedragen verkocht en na een drukke transferzomer staat er nu een talentvolle ploeg met veel kwaliteit."

Dat vindt ook Eric Devin, Ligue 1-watcher namens Get French Football. "Het is gelukt om diverse belangrijke spelers te behouden en met Benjamin André is een ervaren middenvelder aan de selectie toegevoegd. Verder is het afwachten: Lille heeft vooral geïnvesteerd in potentie. Het kan best een of twee seizoenen duren voordat dit elftal aan z'n top zit. Yusuf Yazici en Victor Osimhen doen het natuurlijk al geweldig."

Abonneer je nu op het YouTube kanaal van VoetbalPrimeur voor meer video's!

Sensatie
Met de twintigjarige Osimhen is de naam van dé revelatie van dit prille Ligue 1-seizoen gevallen. De Nigeriaanse spits scoorde al vijf keer voor z'n nieuwe club. "Snel, sterk, goed aan de bal: hij doet het fantastisch en kan een absolute ster worden", is Devin lyrisch over de voormalig speler van Charleroi en VfL Wolfsburg. "Het vertrek van Pépé doet uiteraard pijn, maar Osimhen lijkt een schot in de roos. Hij scoort makkelijk én creëert ruimte voor Jonathan Bamba en Jonathan Ikoné. Die laatste twee waren vorig jaar fantastisch naast Pépé. Dit kan ook weer een heel goed drietal gaan worden."


Smith: "Galtier heeft fantastisch werk geleverd. Bij Saint-Étienne stond hij bekend als een trainer die zijn ploeg negatief laat voetballen, maar Lille is onder hem een echte countermachine: ze laten tegenstanders komen en slaan daarna toe met snelle, dodelijke tegenaanvallen. Dit seizoen is het nog wel een beetje zoeken, ik denk dat alle nieuwe spelers aan elkaar moeten wennen."

"De defensie is een achilleshiel", voegt Devin toe. "José Fonte, 35 jaar, enorm ervaren, is op z'n zachtst gezegd niet de snelste. Als het Ajax op een of andere manier lukt om Lille uit de tent te lokken en er voor te zorgen dat er ruimte ontstaat, dan zijn ze kwetsbaar."

Groep H
In Groep H zijn Ajax en Lille gekoppeld aan Chelsea en Valencia. Het waanzinnige seizoen dat de kampioen van Nederland achter de rug heeft in het miljardenbal zorgt voor hoge verwachtingen. Devin ziet Ajax als favoriet - niet alleen tegen Lille, maar ook tegen de opponenten uit Spanje en Engeland. "Bij Valencia is het momenteel een zooitje en Chelsea oogt niet enorm stabiel achterin. Ajax moet deze groep kunnen winnen - en ik verwacht dat ze dinsdag ook drie punten pakken tegen Lille."

"Lille is overduidelijk de grote underdog, alleen Renato Sanches (overgekomen van Bayern München, red.) en Loïc Remy hebben redelijk wat ervaring in de Champions League. Dat de druk bij de drie andere teams ligt, kan misschien gunstig uitpakken", denkt Smith. "Dinsdagavond hebben ze weinig te verliezen tegen zo'n goede ploeg als Ajax."

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)