PSV vs. Ajax: Dumfries en Malen pakken punten, Ajax op zes posities beter

PSV vs. Ajax: Dumfries en Malen pakken punten, Ajax op zes posities beter

20-09-2019 10:00 Laatste update: 10:25
160

Het Philips Stadion is zondagmiddag het decor voor de eerste Eredivisie-kraker van dit seizoen. De clash tussen PSV en regerend landskampioen Ajax biedt ons de kans om de elftallen van beide topclubs naast elkaar te leggen. Tijd voor een battle! 

De kans is groot dat Ajax in Eindhoven aantreedt in een 'Europese' formatie, oftewel met Dusan Tadic in de spits. Sergiño Dest is in deze opstelling de rechtsback, Joël Veltman vormt een centrum met Daley Blind. De clash met PSV komt waarschijnlijk nét te vroeg voor Donny van de Beek om negentig minuten te spelen - en daarom staat Quincy Promes, net als dinsdagavond, op 'tien'.

Aan PSV-zijde is Erick Gutiérrez een twijfelgeval. De Mexicaanse middenvelder moest tijdens de laatste duels verstek laten gaan vanwege een gebroken hand. Jorrit Hendrix is zijn logische vervanger. In de voorhoede heeft Mark van Bommel te maken met een heus luxeprobleem. Wij verwachten dat de PSV-trainer kiest voor Steven Bergwijn, Donyell Malen en Bruma; Mohamed Ihattaren speelt achter de spits.

De spelers 

Jeroen Zoet – André Onana 0-1
Prima keeper natuurlijk, Jeroen Zoet, zeker voor PSV, maar zijn Amsterdamse collega wint het op praktisch alle vlakken van de reservedoelman van Oranje. Grote kans dat Onana volgende zomer naar een Europese topclub verkast. 

Denzel Dumfries – Sergiño Dest 1-1
Even op de rem trappen, want het gaat wel érg hard - een beetje te hard wellicht - met Dest. De Ajax-tiener heeft een handvol wedstrijden gespeeld op het hoogste niveau en wordt nu al Oranje ingeschreven. Tegen Lille viel er bovendien genoeg op te merken aan zijn defensieve spel. Dumfries is weliswaar niet in topvorm, maar hij herpakte zich donderdag tegen Sporting Portugal al heel aardig. 

Timo Baumgartl – Joël Veltman 2-1
Met Baumgartl in de achterhoede oogt de achterhoede van PSV de laatste weken erg stabiel. De jonge Duitser lijkt een uitmuntende opvolger te zijn voor Daniel Schwaab. Hij krijgt de voorkeur boven Veltman. 


Nick Viergever – Daley Blind 2-2
Vergelijkbare spelers: linkspoten, ervaren, niet de snelste, multifunctioneel. Viergever haalt vrijwel altijd een voldoende, marathonman Blind is onmisbaar bij Ajax. Een punt naar Amsterdam. 

Olivier Boscagli – Nicolás Tagliafico 2-3
Zelfs verstokte PSV-fans zullen weinig moeite hebben met deze uitslag. Boscagli moet zich nog bewijzen, Tagliafico laat al anderhalf jaar zien dat hij tot beste linksbacks van Europa behoort. 

Pablo Rosario – Edson Álvarez 2-4 
Met name bij de start van het afgelopen seizoen deed Rosario het erg goed in Eindhoven. Zijn sterke optredens leverden hem ook een debuut in Oranje op. In 2019 lijkt de ontwikkeling van Rosario te stagneren. Wat voegt hij precies toe aan dit PSV? Of Álvarez de ideale man is voor het Ajax-middenveld, dat is ook nog maar de vraag, maar door z'n goals en multifunctionaliteit heeft de Mexicaan een streepje voor. 

Jorrit Hendrix – Lisandro Martínez 2-5
Geen moeilijke keuze, deze battle tussen Hendrix en Martínez. Zodra concurrent Gutiérrez fit is, belandt Hendrix waarschijnlijk weer op de bank in het Philips Stadion. Martínez is een revelatie op het middenveld van de landskampioen. Hij speelde tegen Lille ook weer fantastisch. 


Mohamed Ihattaren – Quincy Promes 3-5
Van de Beek is waarschijnlijk terug tegen PSV maar een basisplaats komt mogelijk nog te vroeg, en dus is het Quincy Promes vs. Mo Ihattaren op 10 tijdens de absolute kraker van zondag. Deze strijd wint de zeventienjarige PSV'er. Promes doet het best aardig bij Ajax, werkt hard en heeft scorend vermogen, maar Ihattaren is op dit moment hét talent van de Eredivisie. Wat een waanzinnige speler. 

Bruma – Hakim Ziyech 3-6
Een oneerlijke strijd. Bruma is een rappe rechtsbuiten die dit seizoen ongetwijfeld de nodige assists en doelpunten gaat produceren namens PSV. Niemand kan echter tippen aan Ziyech. Hij is met voorsprong de beste speler op de Nederlandse velden. 

Donyell Malen – Dusan Tadic 4-6
Oef, wat een dilemma. Tadic, Superman uit Servië, heeft het seizoen van z'n leven achter de rug in Amsterdam. Hij is van onschatbare waarde voor Erik ten Hag. We moéten voor één van de twee kiezen en dit punt gaat naar Malen. De kersvers international ontwikkelt zich in hoog tempo tot een regelrechte sensatie. Na z'n debuut tegen Duitsland, inclusief doelpunt, én de vijfklapper van afgelopen zaterdag, barst Malen van het zelfvertrouwen. Hij wordt zondagmiddag bepalend. 


Steven Bergwijn – David Neres 5-6
Twee spelers die 'het' allebei nog niet hebben dit seizoen. Lastige keuze dus. Bergwijn heeft hier een neuslengte voorsprong op z'n Braziliaanse collega, omdat Mark van Bommel de aanvaller wekenlang als 10 gebruikte en hij zich daar duidelijk niet op zijn gemak voelde. Bergwijn staat nu weer op links en kan Ajax vanaf die plek pijn gaan doen. Zodra Van de Beek weer fit is, zou Neres zomaar op de bank kunnen belanden bij Ajax. 

De uitslag
Een nipte overwinning voor Ajax, dat in deze battle op zes posities beter is dan de aartsrivaal: 5-6. Hopelijk krijgen we in het Philips Stadion een meeslepende, zinderende wedstrijd te zien tussen twee topteams die inderdaad aan elkaar gewaagd zijn. Hoe zou jij de spelersbattle invullen? Kopieer het onderstaande lijstje, geef een punt aan de speler van PSV óf Ajax die jij het beste vindt - of een punt aan beide spelers als ze gelijkwaardig zijn - en plaats jouw lijstje in de comments!

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)



Stel je eigen spelersbattle samen! Kopieer onderstaand lijstje en vul jouw scores in!

Zoet-Onana
Dumfries-Dest
Baumgartl-Veltman
Viergever-Blind
Boscagli-Tagliafico
Rosario-Álvarez
Hendrix-Mártinez
Ihattaren-Promes
Bruma-Ziyech
Bergwijn-Neres
Malen-Tadic