PSV overleeft benauwde slotfase en verslaat Sporting Portugal in Eindhoven

19-09-2019 20:48 Laatste update: 20:56
221

PSV is uitstekend begonnen aan de groepsfase van de Europa League. Sporting Portugal, op papier de sterkste tegenstander in Groep D, werd in het Philips Stadion getrakteerd op een 3-2 nederlaag. Bij PSV was Donyell Malen opnieuw belangrijk.

De opstelling van PSV kende weinig verrassingen. Mark van Bommel moest door de afwezigheid van Erick Gutíerrez puzzelen en koos voor Jorrit Hendrix als linkshalf. Malen was wederom de diepste spits en werd geflankeerd door Steven Bergwijn en Bruma. Mohamed Ihattaren stond achter Malen.

PSV begon nerveus aan de wedstrijd en leek door balverlies van Nick Viergever al na een minuut een kans te incasseren. De gasten uit Portugal begonnen ook allerminst overtuigend en loerden vooral op fouten van de thuisploeg.

De eerste grote mogelijkheid van de Eindhovenaren werd direct omgezet in een doelpunt. Malen werd perfect weggestuurd door Ihattaren, speelde zijn directe tegenstander uit en schoot via de binnenkant van de paal de 1-0 binnen. Het werd even later nog mooier voor PSV, toen Christían Coates de bal achter zijn eigen doelman werkte en zo de 2-0 op het scorebord zette.

PSV zat op rozen, maar moest plots toch weer in de achteruit. Nadat Sporting een paar keer gevaarlijk voor de goal kwam, maakte Jorrit Hendrix vlak voor rust een domme overtreding in het strafschopgebied, waardoor Sporting-uitblinker Bruno Fernandes vanaf de stip voor de aansluitingstreffer kon zorgen. De Portugees faalde niet: 2-1.

PSV verdubbelde de marge vlak na rust, toen Nick Viergever over de bal heen maaide, maar Timo Baumgartl op de juiste plek stond en de corner van Ihattaren alsnog verzilverde. Ihattaren was kort daarna dicht bij 4-1, wat de genadeklap zou betekenen.

Het leek er sterk op dat PSV de drie punten binnen had, maar halverwege de tweede helft werd Sporting gevaarlijker en waren de grootste kansen voor de Portugezen. Jeroen Zoet greep weifelend in op een zwabberbal van Yanick Bolasie, om even later een poging van Fernandes onschadelijk te maken.

Pedro Mendes bezorgde PSV een minuut na zijn invalbeurt toch weer zorgen. De Portugees verschalkte Zoet met zijn eerste balcontact en bracht de stand terug tot 3-2. Niet veel later kreeg Sporting de kans op 3-3. PSV wist de benauwde slotfase te overleven en de drie punten in Eindhoven te houden. Aankomende zondag neemt de club het in eigen huis op tegen Ajax.