Onverzettelijk Heracles dankt goudhaantje Mauro en wint burenruzie van Twente

20-09-2019 21:54 Laatste update: 22:53
174

Heracles Almelo heeft voor het eerst sinds 2012 gewonnen op bezoek bij FC Twente. De Enschedeërs hadden voor eigen publiek het balbezit, maar beten zich stuk op de onverzettelijke Almelose ploeg én goudhaantje Mauro Júnior: 2-3.

Geïnspireerd door de fraaie ontvangst van de fans beleefde FC Twente een droomstart van de derby. Al na vijf minuten was het raak via Aitor Cantalapiedra, die een diepe bal van Javier Espinosa oppikte en alleen voor doelman Janis Blaswich beheerst afrondde. Het was alweer zijn vierde treffer dit seizoen. Twente had de overhand tegen de buurman en leek na een klein half uur de score te verdubbelen.

Geklungel van Heracles werd namelijk afgestraft door Espinosa. Mats Knoester slaagde er niet in om een inzet weg te werken met een omhaal, waarna de bal via Tim Breukers voor de Spanjaard viel. Twente juichte echter te vroeg, want na inmenging van de VAR werd de goal afgekeurd wegens hans van Espinosa. Dat brak de thuisploeg nog voor rust op. Nadat drie gevaarlijke corners ook geen tweede treffer opleverden, sloeg Heracles aan de andere kant genadeloos toe.

De eerste de beste kans voor de bezoekers was raak via Cyriel Dessers. Robin Pröpper schoot de bal ogenschijnlijk lukraak naar voren, maar de Belg pikte op en kon zomaar op het Twentse doel af: 1-1. Op slag van rust eiste Mauro Júnior de hoofdrol op. De aanvallende middenvelder, eerder op de dag opgeroepen voor het olympisch team van Brazilië, trof doel met een schitterende volley: 1-2.

Twente gaf de wedstrijd daarmee helemaal uit handen en ondanks een overwicht wisten de Tukkers in de tweede helft maar niet door de Almelose muur te breken. De beste kans was zelfs voor Heracles, maar Dessers verslikte zich in doelman Joël Drommel. Tien minuten voor tijd bewees Mauro opnieuw zijn waarde. De huurling van PSV, 1.71 meter lang, kopte raak in de rechterhoek: 1-3.

Invaller Emil Berggreen tekende nog voor de aansluitingstreffer, maar Heracles hield in een bloedstollende slotfase stand. De ploeg van coach Frank Wormuth klimt naar de voorlopig vijfde plaats met elf punten. Twente heeft één puntje meer en staat derde.