Titanenstrijd tussen PSV en Ajax blijft onbeslist door 'Oranje-goals' na rust

Titanenstrijd tussen PSV en Ajax blijft onbeslist door 'Oranje-goals' na rust

22-09-2019 18:36 Laatste update: 19:13
309

Een boeiende, niet altijd even hoogstaande kraker tussen PSV en Ajax is zondag in een remise geëindigd. De topteams uit Eindhoven en Amsterdam hielden elkaar in het Philips Stadion op 1-1. Oranje-collega's Quincy Promes en Donyell Malen waren na de pauze trefzeker.

Met Michal Sadílek als linksback bij PSV (in plaats van Olivier Boscagli) en nog geen Donny van de Beek in de basisopstelling van Ajax verliep de eerste helft enigszins teleurstellend. Beide teams wisten amper een uitgespeelde kans te creëren. De eerste serieuze poging van het duel was van Mohamed Ihattaren. Hij schoot voorlang. Ook Sadílek had het vizier niet op scherp staan. 

PSV nam het heft in handen, maar het was Ajax dat in de eerste 45 minuten uiteindelijk de twee beste kansen kreeg. Jeroen Zoet verrichtte een prima redding toen linksback Nicolás Tagliafico ineens voor z'n neus opdook. Kort daarna had Quincy Promes een nóg grotere mogelijkheid op de 0-1. De Oranje-aanvaller mikte echter naast. 

Promes
De twee rivalen begonnen zonder nieuwe namen aan de tweede helft. Het wachten was eigenlijk op een doelpunt, zodat de kraker écht zou ontbranden. Een lekkere vrije trap van uitblinker Ihattaren werd prachtig gepakt door Onana en na ruim een uur was het aan de andere kant van het veld wél raak. Op de penaltystip kreeg Promes de bal voor zijn voeten. Met rechts schoot hij laag raak. 

Nadat Bruma een mogelijkheid op een snelle 1-1 had laten liggen, greep Ajax-trainer Erik ten Hag in door Donny van de Beek in te brengen. De matig spelende David Neres moest plaats maken. Daley Blind boezemde zijn coach daarna angst in: de ervaren verdediger leek geblesseerd te zijn en Razvan Marin stond al klaar als zijn vervanger. Blind kon uiteindelijk toch door. 

Mark van Bommel besloot een kwartier voor het einde Olivier Boscagli en Cody Gakpo in te brengen. De twee stonden amper op het veld of de 1-1 viel. Op aangeven van Gakpo knalde Donyell Malen raak. Oog in oog met Onana bleef de topscorer van de Eredivisie ijzig koel. 

PSV kreeg vleugels door de treffer van Malen. Ajax moest zichzelf bij elkaar zien te rapen en overleefde de Eindhovense storm. Beide teams staan nu weer samen aan kop, met veertien punten uit zes duels. Vitesse heeft ook veertien punten na de 4-2 zege op Fortuna Sittard van zaterdag. De Arnhemmers hebben echter al zeven wedstrijden op de teller staan.