Grote onrust bij Ajax-opponent Valencia: 'Vraag me af of Celades er klaar voor is'

Grote onrust bij Ajax-opponent Valencia: 'Vraag me af of Celades er klaar voor is'

01-10-2019 10:00
55

Trainer weg, technisch directeur weg, een selectie die zich tegen de clubleiding keert en een karige score van negen punten uit de eerste zeven competitieduels. Nee, rustig is het bepaald niet bij Valencia, kort voor de Champions League-clash met Ajax in Mestalla. VoetbalPrimeur deed navraag. 

Dat Valencia-eigenaar Peter Lim controversiële beslissingen niet schuwt, bleek wel in december 2015. De miljardair uit Singapore besloot doodleuk om vriend en Sky Sports-analist Gary Neville, totaal onervaren als trainer, naar voren te schuiven in Mestalla. Vier dramatische maanden (28 duels, 10 zeges) en een enigszins logisch ontslag voor Neville volgden. Het is en blijft één van de meest bizarre aanstellingen uit de voetbalhistorie. Afgelopen maand heeft de toch al niet geliefde Lim de achterban van Valencia tegen zich in het harnas gejaagd door Marcelino op straat te zetten. In het kielzog van de succestrainer vertrok ook technisch directeur Pablo Longoria. Achter de schermen is het een bestuurlijke wanorde, of, zoals Valencia-blogger Miguel Paredes het in gesprek met VP stelt: een regelrechte 'rotzooi'. 

"Alle fans waren compleet van slag door het vertrek van Marcelino. Hij won de beker, de ploeg heeft zich twee keer op rij voor de Champions League gekwalificeerd... En dan gebeurt dit! Ik weet dat veel spelers loyaal zijn en waren aan Marcelino. Dani Parejo bijvoorbeeld, één van onze uitblinkers. De trainer heeft het geweldig gedaan en in die zin is zijn vertrek onbegrijpelijk. We dachten juist dat iedereen eindelijk weer op één lijn zat na een paar moeilijke jaren."

Celades
Albert Celades, de opvolger van Marcelino, staat nu al met 1-0 achter door deze valse start, denkt Paredes - al is Valencia sinds de 5-2 nederlaag bij FC Barcelona op 14 september ongeslagen gebleven in de vier wedstrijden daarna (twee zeges, twee remises) en lijkt het team aan vertrouwen te winnen. "Iedereen was in shock na het vertrek van Marcelino, zo vroeg in het seizoen, maar het was al een paar maanden erg onrustig achter de schermen en dit is natuurlijk ook hoe voetbal werkt. We moeten verder. Wat mij vooral zorgen baart: het CV van Celades. Ik vraag me af of hij klaar is om aan het roer te staan bij een grote club als Valencia."

 
Paredes, die op zijn blog al bijna tien jaar een verslag maakt van élk Valencia-duel, hoopt dat de trainerswissel op de lange termijn een positieve uitwerking heeft. "Marcelino deed in de ogen van Lim te weinig een beroep op spelers uit eigen jeugd. Uiteindelijk is dat onze levensader, Valencia kan niet jaarlijks enorme bedragen betalen voor grote namen. Ik neem aan dat Celades de opdracht heeft meegekregen om meer naar onze academie te kijken. Linksback José Gaya en middenvelder Carlos Soler doen het al een paar jaar erg goed. Celades heeft bij de Spaanse voetbalbond gewerkt, dus in die zin zou het een goede combinatie kunnen worden."

Grillig
De laatste twee resultaten in de Primera Division (3-3 tegen Getafe en een 1-0 zege bij Athletic Bilbao) zijn volgens Paredes exemplarisch voor grillige Valencia. De grote vraag is welke versie van Los Che woensdagavond op komt dagen tegen Ajax. "Tegen Getafe scoren we drie keer in negen minuten en geven we een 3-1 voorsprong na rust weg. Bilbao, een reuzendoder, wordt in eigen huis op 0-1 gehouden. We speelden écht goed. Celades heeft al voor een aantal verrassingen gezorgd, bijvoorbeeld door Jasper Cillessen op de bank te houden tegen Getafe. Ik neem aan dat hij woensdag wel speelt, maar Gonçalo Guedes, de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis, zou zomaar gepasseerd kunnen worden. Het is zoeken, voor de spelers en voor de trainer. Dit Valencia heeft de steun van een fanatiek Mestalla hard nodig."

Valencia en Ajax trappen woensdagavond om 21.00 uur af. 

Abonneer je nu op het YouTube kanaal van VoetbalPrimeur voor meer video's!