'Een jaar onder Bosz of Ten Hag, dan was Gonzalo's opleiding compleet geweest'

'Een jaar onder Bosz of Ten Hag, dan was Gonzalo's opleiding compleet geweest'

25-09-2019 10:52
52

Ted van Leeuwen weet zeker dat er een goede trainer in Gonzalo García schuilt. Afgelopen zomer besloot de technisch manager om García aan te stellen als opvolger van Marino Pusic. De eerste maanden onder leiding van de jonge coach bevestigen de vermoedens van Van Leeuwen. 

Van Leeuwen en Garcia kennen elkaar al jarenlang. "Zijn kijk op voetbal, zijn idee hoe je als geheel zou moeten voetballen raakte me. Ik weet nog dat ik op een gegeven moment tegen Gonzalo zei: ik weet niet of je ooit een grote voetballer wordt, maar er steekt wel een goede trainer in je. Ik had toen het geluk dat ik al een tijdje met Peter Bosz had samengewerkt en eerder had ik als journalist voor VI grote trainers gesproken. Daardoor kon ik wel het onderscheid maken tussen goede trainers en gemiddelde trainers", legt hij uit aan Voetbal International

"Wat bij Gonzalo overeenkomt met goede trainers is zijn conceptuele en bijna wiskundige manier van denken. Vanuit zijn voetballer-zijn wordt hij vaak nog neergezet als een romanticus, maar hij is eerder het tegendeel. Een pragmaticus, een analyticus."

Bosz of Ten Hag
Ondanks een gebrek aan ervaring koos Van Leeuwen in de zomer voor García. "Het liefst had ik dat Gonzalo nog een jaar onder een trainer à la Peter Bosz of Erik ten Hag had gewerkt, dan was zijn opleiding compleet geweest. (...) Maar alles vloeit voort uit de driehoek tijd-plaats-omstandigheden. We hadden een vacature, qua kunde en kennis was de tijd rijp en García had het voordeel dat hij de club en de spelers al kende. Zes weken geleden was zijn aanstelling nog een geweldige gok, nu heet-ie de uitvinding van de eeuw. Het zal wel."

Promovendus Twente pakte twaalf punten in de eerste zeven wedstrijden van het seizoen. Vrijdag werd tegen Heracles Almelo (2-3) de eerste competitienederlaag geleden.