Ajax rolt Fortuna Sittard na rust op: Promes bewijst topvorm met hattrick

Ajax rolt Fortuna Sittard na rust op: Promes bewijst topvorm met hattrick

25-09-2019 22:40 Laatste update: 22:54
230

Ajax staat weer naast PSV aan kop van de Eredivisie. Fortuna Sittard hield één helft stand in Amsterdam, maar moest na rust het hoofd diep buigen: 5-0. Quincy Promes was met een hattrick de grote man.

De eerste helft in de Johan Cruijff Arena had net zo goed schriftelijk afgedaan kunnen worden. Het spel van Ajax was zéér stroperig, waardoor Fortuna Sittard simpel in de wedstrijd bleef. De bezoekers uit Limburg kregen zelfs twee enorme kansen, maar Daley Blind haalde een poging van Bassala Sambou van de lijn en Felix Passlack schoot de bal in kansrijke positie naast.

Ajax zette daar alleen mogelijkheden voor Dusan Tadic en Quincy Promes tegenover, waardoor het Ajax-publiek tegen het einde van de eerste helft licht begon te morren. In de tweede helft toonde de ploeg van trainer Erik ten Hag echter een ander gezicht en werd er plotseling aan de lopende band gescoord. In de rust bleef Edson Álvarez achter in de kleedkamer en viel Klaas-Jan Huntelaar in.

Quincy Promes opende vier minuten na rust de score op aangeven van Dusan Tadic. Voor de Ajacied was het zijn derde goal van het seizoen: zondag scoorde hij ook al tegen PSV. Enkele minuten later werd het 2-0. David Neres gaf het beslissende zetje na gekke capriolen van de Fortuna-defensie. Vervolgens was de beer los, want Fortuna werd opgerold door Ajax.

Twintig minuten voor tijd tekende Promes voor zijn tweede van de avond, nadat Fortuna-doelman Alexei Koselev een schot van Razvan Marin niet onder controle kreeg. De Roemeense middenvelder van Ajax kreeg weer eens een kans van Ten Hag, die ook Donny van de Beek een basisplaats gunde. Hakim Ziyech en Lisandro Martínez ontbraken.

Ajax prikte er in de slotfase nog twee bij. Daarbij kreeg het hulp van het moegestreden Fortuna. Invaller Cian Harries zette zijn voet tegen een pass die te hard was voor Huntelaar, waarmee hij zijn eigen doelman passeerde. Het slotakkoord was voor Promes. De man in vorm maakte zijn hattrick compleet met de 5-0. Door de zege deelt Ajax weer de koppositie met PSV. Beide clubs hebben zeventien punten.