Rode kaart Warmerdam cruciaal: Ajax pas in slotfase langs tien Groningers

28-09-2019 21:39 Laatste update: 21:42
332

Ondanks een kansenregen heeft Ajax pas in de slotfase afstand genomen van FC Groningen. Pas toen het bezoek met tien man kwam te staan na de tweede gele kaart voor Django Warmerdam hadden de Amsterdammers het vizier op scherp en wonnen ze met 2-0.

Net als afgelopen woensdag in de Johan Cruijff Arena bleef het in de eerste helft bij 0-0, maar Ajax stapelde tegen een defensief Groningen wel kans op kans. Met de Europese variant in de voorhoede en zowel Donny van de Beek als Quincy Promes op het middenveld zag het er bij vlagen heel goed uit wat de Amsterdammers lieten zien, maar als Groningen-goalie Sergio Padt in de buurt kwam stokte het.

De kansen die Ajax kreeg, voornamelijk geboden door een met goede passes strooiende Hakim Ziyech, strandden in de eerste helft allemaal. Meestal was het een Gronings been dat ertussen zat, dan was het een gebrek aan scherpte bij een Ajacied: het mocht een wonder heten dat het bij rust 0-0 stond in Amsterdam. Groningen had namelijk ook zomaar op voorsprong kunnen staan, maar voormalig Ajacied Django Warmerdam schoot wild over.

Na rust bleef alles bij hetzelfde. Ajax viel aan en Groningen kreeg via de omschakeling kansjes op een goal, maar het verlossende Amsterdamse doelpunt bleef uit. De ploeg van Erik ten Hag had een interventie van scheidsrechter Kuipers nodig, die Warmerdam met nog twintig minuten op de klok een tweede gele kaart gaf wegens tijdrekken en Ajax daarmee in het zadel hielp.

Even later brak de regerend landskampioen dan ook de ban. Lisandro Martínez plaatste de bal met links in de verre hoek naast Padt (1-0) en zorgde daarmee voor opluchting bij Ajax, dat in de slotfase de zege toch nog wat extra glans kon geven. Klaas-Jan Huntelaar bepaalde met een intikker de eindstand op 2-0.

Door de zege van de Amsterdammers is het woord weer aan PSV, dat zondagmiddag vanaf 14.30 uur een uitwedstrijd bij PEC Zwolle speelt. Ajax koestert nu een voorsprong van drie punten op de naaste belager uit Eindhoven.