'Ten Hag zegt ook: train om basisspeler te worden, je weet nooit hoe het loopt'

'Ten Hag zegt ook: train om basisspeler te worden, je weet nooit hoe het loopt'

01-10-2019 10:58
35

Siem de Jong werkt bij Ajax hard aan zijn fitheid. Volgens de dertigjarige aanvallende middenvelder zijn de afspraken met trainer Erik ten Hag helder, maar hij hoopt op een kans.

"Ik werk aan mezelf. Na dit seizoen loopt mijn contract bij Ajax af, maar ik wil nog wel een paar jaar voetballen op niveau", vertelt De Jong in Het Parool. "Erik ten Hag zegt ook: train om basisspeler te worden, je weet nooit hoe het loopt, maar houd nergens rekening mee. Toch hoop ik van waarde te kunnen zijn voor het team."

De situatie is soms lastig voor De Jong, die terug bij af is in Amsterdam. Hij moet net als ten tijde van zijn doorbraak een kans afdwingen. "Ik denk dat dit Ajax ­beter is dan het Ajax waarmee wij vier keer kampioen werden. Die titels waren vooral een collectieve prestatie. Individueel is er nu meer kwaliteit. Er is ook flink geïnvesteerd in de groep. Er zijn veel creatieve jongens, die snel voor de laatste bal gaan. Voor een type als ik, een schaduwspits die vaak in de zestien komt, is dat heerlijk. Ik heb spelers nodig die de bal daar panklaar neerleggen."

De Jong voelt zich volwaardig lid van de selectie, mede doordat Ten Hag hem al een paar keer liet invallen. Het is de bevestiging dat hij op de goede weg is. "Want deze trainer deelt geen cadeautjes uit. Hij verwees al vaker naar Klaas-Jan Huntelaar, die zes jaar ouder is dan ik. Ik hoop ook nog een tijdje te kunnen spelen. Maar dan moet ik wel topfit zijn, waar dat ook zal zijn."