Ajax boekt spectaculaire zege op Valencia en gaat fier aan kop in Champions League

Ajax boekt spectaculaire zege op Valencia en gaat fier aan kop in Champions League

02-10-2019 22:50
232

Ajax heeft woensdag een spectaculaire overwinning geboekt op Valencia in groep H van de Champions League. In Mestalla werd het 0-3 voor de ploeg van trainer Erik ten Hag, die daarmee een stap zet richting de knock-outfase.

Het treffen tussen de Eredivisie-kampioen en de Spaanse subtopper boeide vanaf de eerste minuut. Valencia toonde meteen over een gevaarlijke counter te beschikken, maar Ajax kwam al na acht minuten op voorsprong. Hakim Ziyech gooide de knuppel in het hoenderhok met een wereldgoal: 0-1. De thuisploeg toonde zich daarna het meest dreigend en kreeg na een onhandige overtreding van Edson Álvarez een strafschop. Daniel Parejo ontfermde zich over het buitenkansje, maar zijn poging ging hard over.

Ook na die misser denderde de wedstrijd in sneltreinvaart door. André Onana onderscheidde zich op een inzet van Maxi Gomez, waarmee Ajax aantoonde over een flinke portie geluk te beschikken in de Sinaasappelstad. Aan de andere kant was het namelijk wél raak. Quincy Promes sloeg toe op aangeven van Donny van de Beek en tekende al voor zijn zesde treffer in zijn laatste vijf duels. Beide teams waren daarna nog gevaarlijk. Rodrygo vond de paal, Ziyech raakte met wederom een sublieme uithaal de lat en Nicolas Tagliafico zag Jasper Cillessen zijn poeier over de lat tikken.

Na de onderbreking pakten beide teams de draad meteen weer op. Onana ontpopte zich tot de reddende engel van Ajax. De Kat van Kameroen haalde een schot van Torres uit de hoek. Even later haalde Ajax opgelucht adem, nadat de bal via Daley Blind, Onana én Maxi Gómez tegen de paal kwam en de Amsterdammers konden wegwerken. Ajax kreeg aan de andere kant een kans via onder meer Dusan Tadic. De Serviër schoot nog net naast, maar twintig minuten voor tijd werd de avond nog mooier voor de Nederlandse kampioen. Donny van de Beek scoorde na een steekpass van Tadic: 0-3.

Het pleit was daarme beslecht. Valencia was in de slotfase een stuk minder gevaarlijk. Cillessen voorkwam zelfs dat Lisandro Martínez er 0-4 van maakte. Ajax gaat fier aan kop in de poule met zes punten uit twee duels en een doelsaldo van plus zes. Chelsea en Valencia hebben elk drie punten en Lille staat nog met lege handen.