'IJskoud' Ajax maakt indruk in Europa: 'Alleen Messi betrokken bij meer goals'

03-10-2019 07:40 Laatste update: 07:56
95

De Europese media delen volop complimenten uit na de indrukwekkende overwinning van Ajax op Valencia, woensdagavond in Mestalla. Ajax-uitblinker Hakim Ziyech krijgt veel waardering, net als Donny van de Beek, Dusan Tadic en André Onana. Ajax won woensdagavond met 0-3.

'Ajax wint in Mestalla geruisloos van een Valencia dat Chelsea heeft verslagen, maar in totale technische en bestuurlijke chaos verkeert. Er was geen plan en het niveau van de Nederlanders was te hoog', schrijft Sportmediaset in Italië.

La Repubblica voegt daaraan toe dat Jasper Cillessen bij de eerste twee treffers niet vrijuit ging. 'Ziyech schoot na acht minuten van grote afstand raak en profiteerde van een fout van Cillessen, die er ook bij de goal van Promes niet goed uitzag. Donny van de Beek besliste de wedstrijd in de 67e minuut.'

Kicker licht in Duitsland de rol van uitblinker André Onana uit en noemt Ajax 'ijskoud'. 'Ajax was aanvallend erg actief en had een duidelijk voordeel ten opzichte van de Spanjaarden. In een moeilijke fase leunde Ajax op zijn keeper. De tweede helft begon met een sterk Valencia en een nóg sterkere Onana. De keeper pareerde een schot van Torres en stond op de goede plek toen Blind in eigen doel leek te schieten. Ajax overleefde de grote druk van Valencia en werd zelf weer agressief. Van de Beek maakte uiteindelijk 0-3. Ajax was simpelweg ijskoud en besliste de wedstrijd.'

Het Engelse BBC is eveneens zeer positief én is in de statistieken gedoken. 'Hakim Ziyech maakte een briljant openingsdoelpunt, terwijl Ajax opnieuw indruk heeft gemaakt in de Champions League met een overtuigende overwinning in Valencia', kopt de Engelse omroep.

Van de Beek maakte op aangeven van Tadic de derde goal van Ajax. 'Sinds de start van vorig seizoen is alleen Lionel Messi (twaalf goals en vier assists), betrokken bij meer Champions League-goals dan Tadic, die zes goals en zeven assists heeft. Hij gaf ook de pass bij de goal van Ziyech. Ondanks dat Ajax diverse keyplayers heeft verkocht in de zomer, heeft de halve finalist van vorig jaar beide groepswedstrijden met 3-0 gewonnen. De volgende twee wedstrijden zijn tegen Chelsea.'

The Guardian kijkt vooral naar de overwinning van Chelsea op OSC Lille. 'Lampard deelde na afloop complimenten uit aan de jonge spelers voor het overleven van de eerste uitwedstrijd in Europa (1-2 winst, red.), maar als Chelsea op 23 oktober op bezoek gaat bij Ajax zal het beter moeten. Chelsea heeft dit seizoen pas één keer de nul gehouden en de achterhoede zorgt soms voor wat onrustige momenten.'

Het Franse L'Èquipe noemt Ajax 'superieur en realistisch'. 'Het showaspect blijft een belangrijk ingrediënt bij wedstrijden van Ajax. Ajax werd geholpen door een gul Valencia, maar was zelf ook slordig in de aanval. De halve finalist van vorig jaar schreef een scenario voor een film, waar Ziyech de hoofdrol in speelde. De linkervoet van de Marokkaan is een fabriekswonder.'

Ook de media in Zweden zijn vol lof over de prestatie van Ajax in Mestalla. 'Het begin van de wedstrijd werd volledig gedomineerd door de gasten uit Amsterdam, die na acht minuten op voorsprong kwamen', aldus Fotbollskanalen. 'Een afstandsknal belandde via de kruising in het doel. Parejo verprutste twintig minuten later een grote kans door een penalty te missen. In plaats van de gelijkmaker, viel de 0-2 door Quincy Promes. De tweede helft was niet zo spannend als de eerste. Het belangrijkste was de goal van Donny van de Beek, op aangeven van Dusan Tadic.'