'Door de omstandigheden zal er een verzwakt Manchester United staan tegen AZ'

'Door de omstandigheden zal er een verzwakt Manchester United staan tegen AZ'

03-10-2019 15:00 Laatste update: 15:21
54

Fans van AZ die donderdagavond in Den Haag alle sterren van Manchester United in actie willen zien, komen waarschijnlijk bedrogen uit. De kans is groot dat United-manager Ole Gunnar Solskjaer met veel jeugdspelers aan zal treden in de Europa League. VoetbalPrimeur spreekt met Dominic Booth, journalist van Manchester Evening News, richting de kraker op het kunstgras van ADO Den Haag.  

"Hij gaat zeker grote sterren sparen", zegt Booth tegen VoetbalPrimeur over de wedstrijd van donderdagavond. "Paul Pogba, Aaron Wan-Bissaka en Anthony Martial zijn thuisgebleven vanwege blessures, terwijl David de Gea en Harry Maguire hoogstwaarschijnlijk rust zullen krijgen. De wedstrijd tegen Arsenal van afgelopen maandag (1-1, red.) heeft veel van de United-spelers gevraagd en voor komende zondag staat een grote wedstrijd tegen Newcastle United op het programma."

Wedden

Meer odds

'Europa League interessant voor de Champions League'
Booth denkt dat de spelers van Manchester United gemotiveerd zijn, ondanks dat het 'maar' een Europa League-wedstrijd is tegen een kleine club als AZ. "Uiteraard zijn ze gemotiveerd voor deze wedstrijd, maar dat betekent niet dat ze op volle oorlogssterkte aan zullen treden. Door de omstandigheden in de Premier League zal er een iets verzwakt Manchester United staan met veel jeugdspelers."

"De laatste keer dat United in deze competitie actief was, wonnen ze 'm (Europa League-finale tegen Ajax, 24 mei 2017, red.). Dus ze zullen erg gemotiveerd zijn om dat opnieuw voor elkaar te krijgen, vooral omdat je daardoor weer deel mag nemen aan de Champions League", aldus Booth.

Sterren op kunstgras
De spelers van United moeten in het Cars Jeans Stadion zien te dealen met het kunstgrasveld van ADO Den Haag. Solskjaer sprak woensdag op de persconferentie zijn onvrede uit over het veld, maar Booth denkt niet dat het veel invloed zal hebben op de wedstrijd. "Solskjaer sprak al een lichte bezorgdheid uit over het kunstgras. United is het zeker niet gewend om vaak op zo'n ondergrond te spelen. Het zal waarschijnlijk geen grote invloed hebben op de wedstrijd, maar de ondergrond past wel goed bij de spelopvatting van United: de bal laag houden."

'Chong nog niet zijn kans gegrepen'
De kans is aanwezig dat AZ donderdag tegenover Tahith Chong staat. Het Nederlandse talent (19) speelt al drie jaar in Manchester en wacht op zijn grote doorbraak. Chong debuteerde afgelopen januari in de Premier League en maakte een maand later zijn Champions League-debuut, (tegen Paris Saint-Germain, red.), maar krijgt nu vooral speeltijd in bekerwedstrijden. "Hij is er nog niet in geslaagd om zijn kansen te grijpen wanneer die zich aandienden", zegt Booth.

"Hij speelde matig in de Europa League-wedstrijd tegen Astana en in de League Cup tegen Rochdale. Hij heeft gigantisch veel potentie en hij zal zeker meer kansen krijgen, maar hij oogt tot dusver niet zelfverzekerd wanneer hij in het eerste elftal speelt. Maar hij heeft nog veel tijd om te groeien."

Dramatische start in Premier League
United kent de slechtste competitiestart in dertig jaar. De ploeg van Solskjaer leed in zeven Premier League-duels al elf verliespunten en staat op een teleurstellende tiende plaats. Daarnaast is er veel kritiek op spel van United. Booth vindt dat er deze zomer niet daadkrachtig genoeg gehandeld is op de transfermarkt en schat de kans dat er om de titel gestreden gaat worden niet hoog in. "Er zijn veel problemen. United heeft deze transferwindow niet genoeg geïnvesteerd op bepaalde sleutelposities, ondanks het feit dat er grote namen zijn vertrokken. Romelu Lukaku, Ander Herrera en Alexis Sanchez, bijvoorbeeld."

"Solskjaer wil jonge spelers kansen geven, maar zijn herstructurering van de club gaat ten koste van resultaten op de korte termijn. Er wordt teveel gevraagd van de jonge spelers en United heeft op sleutelposities niet de kwaliteit of ervaring om voor de Premier League-titel te gaan. United is heel erg a work in progress."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)