De Jong dacht niet aan zomers Ajax-vertrek: 'Loop je meteen achter de feiten aan'

De Jong dacht niet aan zomers Ajax-vertrek: 'Loop je meteen achter de feiten aan'

05-10-2019 08:20
52

Siem de Jong schoot zich in 2011 de Ajax-geschiedenisboeken in met twee goals tijdens de kampioenswedstrijd tegen FC Twente en werd daarna nog drie keer kampioen met de Amsterdammers. Daarna kwam de klad erin: anno 2019 worstelt hij met blessures en moet hij het hebben van een sporadische invalbeurt links en rechts.

De Jong was bij Newcastle United, PSV en Sydney FC een vaste bezoeker van de ziekenboeg. "Tot een paar jaar terug was ik nooit geblesseerd. Maar opeens viel ik van de ene in de andere blessure", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. "Twee keer een klaplong en een oogblessure bijvoorbeeld. Ze stonden op zichzelf, maar lekker vijf wedstrijden achter elkaar spelen was er niet meer bij."

De in Zwitserland geboren middenvelder was naar eigen zeggen lichamelijk fit en zocht naar eventuele psychische oorzaken voor zijn blessureleed. "Daarom heb ik afgelopen zomer contact gezocht met een sportpsycholoog om erover te praten. Ik wilde weten of ik misschien ergens fysiek geblokkeerd raakte door spanning of frustratie, met blessures tot gevolg." De psycholoog hield het op pure pech, tot opluchting van De Jong. "Die bevestiging had ik misschien ook wel even nodig. Het voelt niet langer meer als een blokkade."

Inmiddels is de zesvoudig Oranje-international weer fit. Hoewel zijn perspectieven bij Ajax weinig rooskleurig leken aan het begin van het seizoen, komt hij weer mondjesmaat aan speeltijd toe. Een zomers vertrek bij Ajax was geen optie voor De Jong, wiens contract aan het einde van het seizoen afloopt. "Niet wedstrijdfit bij een nieuwe club aansluiten heeft geen zin, dan loop je gelijk weer achter de feiten aan. Ik moest eerst weer echt fit worden en met de begeleidende staf stippelden we een traject uit om dit te realiseren."