Sparta op de valreep langs FC Twente na oliedomme rode kaart Pleguezuelo

05-10-2019 21:38
179

Sparta Rotterdam heeft op de valreep gewonnen van FC Twente. Alle doelpunten vielen in de tweede helft. Halil Dervisoglou en Calvin Verdonk maakten de eerste twee treffers, maar het was Bryan Smeets die met het eindsignaal in zicht op prachtige wijze raak schoot. Vlak daarvoor moest Julio Pleguezuelo met een directe rode kaart naar de kant.

Het was een open wedstrijd op Het Kasteel. Beide ploegen speelden aanvallend en het was bijna een wonder te noemen dat er in de eerste helft geen doelpunten werden gemaakt. Zo hield Joël Drommel FC Twente op de been door een goede kopbal van Jurgen Mattheij goed uit de hoek te plukken en ook een vrije trap van Dante Rigo werd gekeerd door de doelman.

FC Twente werd voor het eerst écht gevaarlijk na ongeveer een half uur spelen. Aitor Cantalapiedra probeerde het van afstand, maar zag zijn inzet een halve meter naast vliegen. De uitploeg begin met de fysiek sterke Emil Berggreen in de spits, maar vergat voorzetten te geven op de Deen.

Na rust veranderde het wedstrijdbeeld. Er werden veel minder kansen gecreërd, maar het werd vanuit het niets wel 1-0 voor Sparta. Mohamed Rayhi legde de bal over de Twente-defensie en ook in oog met Drommel bleef Dervisoglou rustig. Hij scoort daarmee vier thuisduels op rij in de Eredivisie voor Sparta, de laatste keer dat een Spartaan dat deed was in 2000. Toen scoorde Ali El Khattabi vier thuisduels op rij.

Verdonk
Sparta kon niet lang genieten van de voorsprong. Vier minuten na de openingtreffer zette Verdonk de gasten alweer op gelijke hoogte. Een poging van Aitor werd van richting veranderd en viel voor de voeten van de verdediger, die de bal met wat geluk in het Sparta-doel kreeg.

Na deze doelpunten ging het spel weer heen en weer. Beide teams kregen grote kansen om het duel te beslissen. Wout Brama schoot bij zijn rentree in de Eredivisie oog in oog met Tim Coremans Twente bijna op voorsprong, maar de sluitpost keerde. Aan Sparta-zijde liet invaller Lars Veldwijk na om de thuisploeg naar de overwinning te schieten.

Rood Pleguezuelo
Vlak voor tijd moest Julio Pleguezuelo nog inrukken met een directe rode kaart na een stoot met zijn arm tegen het hoofd van Dervisoglou. Arbiter Jeroen Manschot zag dit in eerste instantie niet, maar werd twee minuten later toen het spel stillag alsnog naar de kant geroepen door de VAR. Uitstekend gehandeld door de arbiter en VAR Erwin Blank.

Het was het signaal voor Sparta om op zoek te gaan naar de winnende treffer en die treffer kwam er uiteindelijk ook. Bryan Smeets kreeg de bal net buiten het strafschopgebied voor zijn voeten en besloot het in één keer te proberen. De bal vloog op prachtige wijze binnen. Vlak na het doelpunt leek Sparta nog een penalty te krijgen: Manschot legde de bal op de stip na een vermeende overtreding van Drommel. Na overleg met de VAR besloot Manschot echter zijn beslissing te veranderen.

Twente kwam vervolgens door een kopbal van Brama nog dicht bij de gelijkmaker, maar het mocht niet zo zijn voor de uitploeg. De inzet van de middenvelder vloog rakelings naast.