Huntelaar en Neres loodsen Ajax naar moeizame driepunter in Den Haag

06-10-2019 14:05 Laatste update: 14:07
189

Ajax heeft vier dagen na de Champions League-zege op Valencia geen fout gemaakt op bezoek bij ADO Den Haag. Klaas-Jan Huntelaar en invaller David Neres hielpen de regerend landskampioen aan de drie punten: 0-2.

De wedstrijd in Den Haag begon met een protest van de ADO-fans, die zich solidair verklaarden aan de supporters van Ajax. Opnieuw waren zij niet welkom in het Cars Jeans Stadion. Na twaalf minuten stroomden de tribunes vol. Op dat moment was er al één keer gescoord. Klaas-Jan Huntelaar prikte de bal binnen na voorwerk van Hakim Ziyech.

Het doelpunt van Ajax kwam uit de lucht vallen, want ADO was in de beginfase dreigender. Michiel Kramer en Crysencio Summerville hadden het vizier echter niet op scherp staan. Na de 0-1 van Huntelaar regende het kansen in Den Haag. Zo had Ziyech meerdere keren kunnen scoren. Doelman Luuk Koopmans stond echter steeds in de weg. Ook de regelmatig opstomende Sergiño Dest faalde in de afronding.

De grootste kans van de eerste helft kwam op naam van Quincy Promes en Ziyech. Eerstgenoemde kreeg een vrije doortocht van ADO-back Milan van Ewijk, maar besloot niet zelf te schieten en de bal af te leggen op Ziyech. Die stuitte op Koopmans. Aan de andere kant werd Ajax gered door Andre Onana, die een poging van Michiel Kramer onschadelijk maakte.

Zo vermakelijk als de eerste helft was, zo moeizaam verliep het tweede bedrijf voor zowel ADO als Ajax. Het was tot de slotfase wachten op een doelrijpe kans. Toen was het wel meteen raak voor Ajax. Invaller David Neres schoot zijn ploeg in veilige haven. Smetje op de Ajax-zege was de gele kaart voor Nicolás Tagliafico, die daardoor de volgende wedstrijd tegen RKC Waalwijk mist.

Door de overwinning verstevigt Ajax de koppositie in de Eredivisie. De ploeg van trainer Erik ten Hag staat na negen wedstrijden op 23 punten. PSV kan later op de zondag langszij komen als het VVV-Venlo verslaat.