'Onana de Onpasseerbare was in de afgelopen weken vrijwel onklopbaar'

07-10-2019 12:15
cw
2

Ajax speelde afgelopen zondag in en tegen ADO Den Haag niet de mooiste wedstrijd van het seizoen, maar nam via een 0-2 overwinning wél de drie punten mee naar Amsterdam, in een traditioneel lastige uitwedstrijd. Dit schreven de kranten over de Amsterdamse zege.

De Telegraaf wijdt zijn stuk over Ajax voornamelijk aan Donny van de Beek en zijn mogelijke rol in Oranje. De krant laat dan ook alleen de Ajax-middenvelder aan het woord wanneer het over de wedstrijd gaat, met een veelzeggende quote na afloop van de moeizame zege. "Het was slecht weer en slecht voetbal, maar een wedstrijd die je gewoon moet winnen. Het bleef zo lang 0-1 en ik dacht: Het zal toch niet? Ik was echt bang voor de 1-1, dat er een balletje verkeerd zou vallen. Dat zou heel zuur zijn geweest."

Algemeen Dagblad kopt 'Onana de Onpasseerbare' en gaat in op de Amsterdamse defensie waarin André Onana wekelijks weet uit te blinken. 'Onana was in de afgelopen weken vrijwel onklopbaar. In het tweede seizoensblok, dat gisteren werd afgesloten, hoefde hij slechts twee keer een bal uit het net te halen. Vijf clean sheets in zeven duels, waarbij in de laatste 608 minuten alleen PSV-topscorer Donyell Malen hem verschalkte. In de 16 officiële wedstrijden dit seizoen hield Onana tien keer de nul. Het zijn cijfers die in contrast staan met het beeld dat Ajax bij balverlies oproept. De Amsterdammers lijken elk duel defensief kwetsbaar. Ook gisteren had ADO voor rust twee grote kansen om de bezoekers pijn te doen. Toch kon Onana na negentig minuten gewoon weer de nul koesteren.'

De Volkskrant ziet opnieuw de duidelijke verschillen tussen het Ajax in de Champions League en het Ajax in de Eredivisie. 'Ajax loopt op twee typen brandstof. Zeg maar: super en normaal. In de Champions League is tanken onnodig. Dan draait de motor vanzelf, dan loopt Ajax op lucht of adrenaline, op de warmte van topvoetbal. Maar als het miljoenenelftal uit Amsterdam een tikkeltje zondagochtendslaperig is op een vroeg dagje uit bij ADO in Den Haag, dan ontspint zich zomaar een aardige wedstrijd met een zweem van spanning, met bijna voortdurend de illusie van de thuisploeg op een puntje. Dan is er net genoeg brandstof in de Amsterdamse tank om puffend het eindstation te bereiken.'

Trouw zag ADO lang meekomen qua score, mede dankzij een slordig afwerkend Ajax. 'Het publiek was allang blij dat ADO zo lang in de wedstrijd bleef. Maar het was vooral aan Ajax' aanvallende impotentie te wijten dat de thuisploeg überhaupt uitzicht had op meer dan een reguliere nederlaag. Voor de rust stapelde Ajax kans op kans, maar verder dan het doelpunt van Huntelaar kwam de ploeg niet. Zelfs toen Quincy Promes, Hakim Ziyech en Dusan Tadic gedrieën op het doel van Luuk Koopmans mochten afrennen, na een te korte terugspeelbal van Milan van Ewijk, kwam de keeper als winnaar uit de strijd, omdat Ziyech de bal op de paal mikte.'