Spelersrapport: Depay blinkt uit bij overwinning van Oranje; drie onvoldoendes

10-10-2019 22:58 Laatste update: 23:18
262

Het Nederlands elftal heeft zich in de blessuretijd van de wedstrijd tegen Noord-Ierland verzekerd van drie belangrijke punten. Luuk de Jong maakte de bevrijdende 2-1 en meteen daarna maakte Memphis Depay er ook nog 3-1 van. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Jasper Cillessen 6: Had vrijwel de gehele wedstrijd niets te doen, maar moest de bal uiteindelijk toch één keer uit het net vissen. Een kwartier voor tijd kopte invaller Josh Magennis de 0-1 binnen voor Noord-Ierland. Cillessen bleef op zijn lijn staan en kwam in een niemandsland terecht, waardoor de spits simpel binnen kon koppen. Een échte fout was het niet, maar de keeper zag er niet erg zeker uit bij de treffer.

Denzel Dumfries 6: Was tegen Noord-Ierland meer een aanvaller dan een verdediger. Dumfries stond hoog op de helft van de uitploeg, maar kreeg maar weinig ruimte aan de rechterkant van het veld. Probeerde een aantal keer gevaarlijk te worden voor het doel van de gasten, maar kwam telkens net tekort.

Virgil van Dijk 6: Het was zoals verwacht een rustige avond voor de verdedigers van Nederland, maar één keer hadden de ze het hoofd er niet goed bij. Invaller Magennis kopte een kwartier voor tijd de 0-1 binnen, maar hier kon Van Dijk weinig aan doen.

Matthijs de Ligt 5: Ging bij de 0-1 van Magennis niet vrijuit. De Ligt liet zijn directe tegenstander simpel in zijn rug klimmen en zag de invaller de Noord-Ieren op voorsprong zetten. Kreeg verder weinig te doen, maar verzaakte op het moment dat hij het meest nodig was.

Daley Blind 6,5: Startte als linkervleugelverdediger, maar net als Dumfries aan de andere kant van het veld hoefde hij verdedigend niet veel werk te verrichten. Was in de eerste helft - die verder vrij slaapverwekkend was - misschien nog wel het dichtst bij een doelpunt, maar hij schoot wild naast. Speelde verder een zeer solide partij, waarin hij weinig balverlies leed.

Marten de Roon 5: Is normaal gesproken op zijn best als er verdedigend nog wat op te ruimen valt op het middenveld, maar De Roon moest tegen Noord-Ierland voornamelijk bezighouden met de aanval. Dat is duidelijk niet een van zijn sterkere punten, de middenvelder was vrijwel onzichtbaar en werd in de tweede helft gewisseld voor Donny van de Beek.

Frenkie de Jong 6,5: Probeerde constant ruimte te zoeken op de helft van Noord-Ierland, maar zorgde er met zijn lange dribbels vaak voor dat de ruimtes alleen maar kleiner werden. Verloor echter nauwelijks de bal en was constant op zoek naar een aanvallende oplossing, maar écht indruk maken lukte de middenvelder van Barcelona niet. Gaf de assist bij de 3-1 van Depay.

Georginio Wijnaldum 6: Was net als De Jong erg actief op zoek naar openingen op de helft van Noord-Ierland, maar de gasten hielden de ruimtes goed klein op eigen helft. Wijnaldum kreeg aan het begin van de tweede helft een klein kansje en wist de bal lang keeper Peacock-Farrell te krijgen, maar zijn inzet werd gekeerd voor de doellijn.

Steven Bergwijn 6: Kreeg in de tweede helft dé kans om Nederland op voorsprong te zetten. De PSV-aanvaller kwam na een prachtig wippertje van Depay gevaarlijk voor Noord-Ierland-keeper Bailey Peacock-Farrell, maar die kwam goed uit en keerde de inzet.

Memphis Depay 8: Speelde een vrijwel onzichtbare wedstrijd tegen de fysiek sterke centrumverdedigers van Noord-Ierland, maar was in de tweede helft gigantisch belangrijk voor Oranje. Hij schoot vlak na de openingstreffer van Magennis de gelijkmaker binnen en maakte er diep in de blessuretijd van de wedstrijd zelfs nog 3-1 van. Zo liet de Olympique Lyon-spits ook deze wedstrijd weer zijn voeten spreken.

Ryan Babel 5: Kon na een geweldige pass van Blind door het centrum van de Noord-Ierse defensie richting keeper Peacock-Farrell, maar vergat de bal aan te nemen. Speelde een erg ongelukkige wedstrijd en werd uiteindelijk gewisseld voor Malen, die met een assist een belangrijk aandeel had in de 1-1 van Depay.

WISSELS:

Donny van de Beek 6: Kwam voor een teleurstellende De Roon binnen de lijnen, hetgeen op gejuich kon rekenen van de Oranje-supporters. De middenvelder van Ajax was uiteindelijk niet beslissend.

Donyell Malen 7: Was belangrijk met een assist bij de gelijkmaker van Depay en kreeg met nog vijf minuten te spelen een grote kans om Nederland op voorsprong te koppen, maar de hij raakte de bal compleet verkeerd. Tot zijn grote opluchting schoot andere invaller Luuk de Jong niet veel later alsnog de 2-1 tegen de touwen en liep het Nederlands elftal uit naar een 3-1 overwinning.

Luuk de Jong 8: Was als invaller goud waard voor het Nederlands elftal. De voormalig PSV-aanvaller tikte in de blessuretijd de cruciale 2-1 binnen en zorgde er daarmee voor dat Nederland drie punten overhield aan het duel.