Oranje hard op weg naar EK 2020: kwalificatiesleutel ligt in Noord-Ierland

Oranje hard op weg naar EK 2020: kwalificatiesleutel ligt in Noord-Ierland

11-10-2019 17:00 Laatste update: 17:07
47

Nog drie kwalificatiewedstrijden en dan kan Oranje zich opmaken voor het eerste eindtoernooi sinds 2014. Toch? Natuurlijk kan het bijna niet meer misgaan na de late zege op Noord-Ierland, maar de kans dat Oranje alsnog derde wordt in Groep C, is nog altijd aanwezig. Wit-Rusland-uit, Noord-Ierland-uit en Estland-thuis zijn de resterende opdrachten. Waar kan Oranje nog punten laten liggen en waar moet er absoluut gewonnen worden? VoetbalPrimeur passeert de drie laatste haltes op weg naar EURO 2020.

De stand van zaken vooraf:
1. Nederland 5-12
2. Duitsland 5-12
3. Noord-Ierland 6-12
4. Wit-Rusland 6-4
5. Estland 6-1

Minsk, 13 oktober 2019: plaatsing nog niet mogelijk
De ploeg tegen wie het allemaal begon op 21 maart. Wit-Rusland is mede door de 4-0 nederlaag in De Kuip allang kansloos voor directe plaatsing, maar krijgt als Nations League-poulewinnaar sowieso een nieuwe kans in de play-offs. Tegen Oranje staat er dus niets meer op het spel voor de nummer 82 van de wereldranglijst. Zullen ze op het scherpst van de snede spelen tegen Oranje?

Mocht Nederland toch nog punten laten liggen in Minsk, zou er nog steeds niet veel aan de hand zijn. Als het de laatste twee wedstrijden alsnog wint, eindigt Oranje sowieso boven Noord-Ierland. Ook groepswinst is dan nog mogelijk, maar dan moet Duitsland nog knoeien tegen Estland, Wit-Rusland en/of Noord-Ierland. Hoe dan ook, de wedstrijd in Minsk is nog niet doorslaggevend in de race om een EK-ticket.

Belfast, 16 november 2019: de eerste kans
Pas op Windsor Park zou er voor het eerst feest kunnen worden gevierd. Als er wordt gewonnen in Belfast, is plaatsing voor het EK sowieso een feit: Noord-Ierland zou eventueel nog op een gelijk aantal punten kunnen komen, maar legt het in dat geval af op onderling resultaat.

Als Oranje wint in Wit-Rusland en gelijkspeelt in Noord-Ierland, is het ook niet meer in te halen door de ploeg van Michael O'Neill. Bij remises in Minsk én Belfast is plaatsing ook voor 95 procent zeker: alleen als Oranje zich thuis laat verrassen door Estland én Duitsland hetzelfde doet tegen Noord-Ierland, kan het nog misgaan.

Een nederlaag in Noord-Ierland hoeft ook niet fataal te zijn. Alleen als de marge groter is dan 2-0, heeft Oranje een probleempje, aangezien de Noord-Ieren dan in het voordeel zijn qua onderling resultaat. The Green And White Army kan dit echter alleen uitbuiten als het wint op bezoek bij Duitsland en als Nederland niet thuis geeft tegen zowel Wit-Rusland als Estland.

Amsterdam, 19 november 2019: de herkansing
De kans is groot dat de afsluitende wedstrijd tegen hekkensluiter Estland nergens meer om gaat. Als er wordt gewonnen in Noord-Ierland – of gewonnen van Wit-Rusland en gelijkgespeeld tegen Noord-Ierland – staat alleen de welbekende sportieve eer op het spel.

Bij een onverhoopt verlies in Minsk en een kleine nederlaag in Belfast, is een zege op Estland in alle gevallen alsnog genoeg voor kwalificatie. Als Nederland met meer dan 2-0 verliest in Noord-Ierland, zal het moeten rekenen op medewerking van buurman Duitsland, dat de Noord-Ieren op de laatste speeldag thuis in Frankfurt ontvangt.

Een stunt van Noord-Ierland kan ook gunstig uitpakken voor Nederland, dat Die Mannschaft alvast heeft afgetroefd qua onderling resultaat. Als de twee buren in punten gelijk eindigen, zou Nederland de Duitsers naar de derde plek in de poule kunnen dirigeren. Duitsland zal zich dan wel moeten laten verrassen door Estland en/of Wit-Rusland.

Play-offs, 26-31 maart 2020: het vangnet
Conclusie: alleen een totale ineenstorting en puntenverlies in de laatste drie wedstrijden kunnen Oranje nog weghouden van het EK. Mocht het alsnog helemaal misgaan, dan krijgen Ronald Koeman en de zijnen alsnog een herkansing dankzij hun Nations League-prestaties. Oranje strijdt dan om één ticket met de drie hoogst geplaatste ploegen die ook de boot hebben gemist. Volgens de huidige stand van zaken zouden Zwitserland, IJsland en Wales de mogelijke tegenstanders zijn in de halve finale en de finale. Maar nogmaals: een landstitel voor Sparta of sc Heerenveen is wellicht nog waarschijnlijker dan dat Oranje het zover laat komen.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)