EK-kwalificatie: 30-jarige debutant doet Engeland pijn, Ronaldo dicht bij jubileum

11-10-2019 22:32 Laatste update: 23:10
39

Engeland is tegen een pijnlijke nederlaag aangelopen in de EK-kwalificatie. De formatie van bondscoach Gareth Southgate was nog ongeslagen, maar ging vrijdag met 2-1 onderuit bij Tsjechië. Daarmee is de spanning in groep A helemaal terug.

Engeland kende met onder meer Mason Mount in de basis een bliksemstart. Raheem Sterling brak al na vier minuten door de Tsjechische defensie en moest worden gevloerd door Lukas Masopust. Harry Kane schoot vanaf de penaltystip de openingstreffer binnen. Het sterke begin van The Three Lions kreeg geen vervolg. De thuisploeg was zelfs het meest gevaarlijk en schoot liefst tien keer op doel. Dat leverde één treffer op: Jakub Brabec tikte uit een hoekschop vrijstaand binnen.

In de tweede helft was Engeland dreigend via Sterling, Kane en Jadon Sancho, maar Tsjechië liet zich niet kennen. Vijf minuten voor tijd nam het thuisland zelfs de leiding. Invaller Zdenek Ondrasek beleefde op dertigjarige leeftijd een droomdebuut. Hij stond volledig vrij in het strafschopgebied en schoof de bal binnen: 2-1. Beide landen hebben nu twaalf punten, al speelde Tsjechië wel een duel meer.

Groep B
Portugal boekte in groep B een 3-0 zege op voetbaldwerg Luxemburg. De regerend Europees kampioen brak na een kwartier de ban via Bernardo Silva, maar daarna daalde de amusementswaarde. Cristiano Ronaldo wist de score na 65 minuten te verdubbelen. De Juventus-ster profiteerde van een fout in de Luxemburgse defensie en tekende met een prachtige stift voor zijn 699ste doelpunt in zijn loopbaan. Gonçalo Guedes maakte er nog 3-0 van.

Portugal doet zodoende goede zaken, maar blijft wel steken op plek twee in de poule. Oekraïne won met 2-0 van Litouwen en lijkt de EK-tickets te kunnen boeken. De kans dat nummer drie Servië nog passeert is zeer klein.

Groep H
Frankrijk heeft de lastige uitwedstrijd bij IJsland nipt weten te winnen: 1-0. Olivier Giroud verzilverde na 66 minuten een strafschop. De bal ging op de stip na een harde overtreding op Antoine Griezmann. Les Bleus hebben nu net als koploper Turkije achttien punten. De Turken waren met 1-0 te sterk voor Albanië door een treffer van Cenk Tosun. Zowel Frankrijk als Turkije ligt daarmee op EK-koers. De achterstand van IJsland bedraagt zes punten.

Andorra had reden tot feest. De dwergstaat won voor het eerst sinds juni 2017 een officiële wedstrijd. Moldavië werd met 1-0 aan de kant gezet.