Zes conclusies: aanjager Memphis node gemist, Koeman moet knopen doorhakken

Zes conclusies: aanjager Memphis node gemist, Koeman moet knopen doorhakken

13-10-2019 20:45 Laatste update: 21:36
59

Oranje speelde een matige wedstrijd in het Dinamo Stadion in Minsk, maar won wel en mocht Georginio Wijnaldum dankbaar zijn voor het produceren van beide Nederlandse treffers: 1-2. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Memphis wordt node gemist
Dat het ontbreken van Memphis Depay in de voorhoede van Oranje een gemis is was al wel duidelijk, maar zeker in het sfeerloze Dinamo Stadion kon de omgevormde aanval van Koeman geen potten breken. Donyell Malen wist zijn PSV-vorm niet tentoon te spreiden en op de vleugels hadden Steven Bergwijn en Quincy Promes het moeilijk. Middenvelder Wijnaldum moest uiteindelijk voor de goals zorgen.

Veltman, Dumfries of toch Dest?
Sergino Dest zal zondagavond met een goed gevoel naar de televisie hebben gekeken. De rechtsback van Ajax, die nog steeds een beslissing moet maken over zijn interlandtoekomst, zag hoe Joël Veltman geen onuitwisbare indruk achterliet en weet ook dat Denzel Dumfries afgelopen donderdag geen topwedstrijd speelde. De kansen voor Dest in Oranje lijken steeds serieuzer te worden.

Oranje weer niet van 'syndroom van eerste helft' af
Het Nederlands elftal krijgt vaak het verwijt dat het slap aan een wedstrijd begint en ook in Wit-Rusland was het weer raak. Het eerste half uur van Oranje was niet goed en het mocht Wijnaldum danken dat Nederland toch met een 0-2 voorsprong de rust in ging. In de tweede helft ging het niet veel beter: het Nederlands elftal maakte het te lang spannend.

EK nu écht binnen handbereik
Na de cruciale 3-1 overwinning op Noord-Ierland van afgelopen donderdag was het eigenlijk al duidelijk, maar de drie extra punten die Oranje in Minsk heeft vergaard brengen de ploeg van Koeman op de drempel van het EK. Over een maand is een gelijkspel bij de Noord-Ieren genoeg om kwalificatie veilig te stellen en is de afsluitende wedstrijd tegen Estland in de Johan Cruijff Arena om des keizers baard.

Discussie Van de Beek – De Roon nog niet opgelost
Waar Marten de Roon tegen Noord-Ierland mocht laten zien waarom hij in de basis van Oranje moet starten, was het zondag in Wit-Rusland de beurt aan Donny van de Beek. De Ajacied ontsteeg het matige niveau van de wedstrijd echter niet. Bondscoach Ronald Koeman heeft de puzzel op zijn middenveld duidelijk nog niet gelegd.

Twee schoten, twee tegengoals
De defensie van Oranje kreeg net als in de Rotterdamse Kuip weer een tegentreffer te verwerken, maar er is ook sprake van een flinke lading pech. Zo kreeg Jasper Cillessen in beide wedstrijden slechts één schot tussen de palen te verwerken, maar beide keren was het kassa. De keeper zelf kon overigens niets aan de tegendoelpunten doen.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)