Schandelijke taferelen in Sofia overschaduwen voetbalavond, Oekraïne naar EK

14-10-2019 22:40 Laatste update: 22:50
43

Oekraïne heeft zich geplaatst voor het EK: de ongeslagen koploper van Groep B ontving Portugal in Kiev en sprong buitengewoon effectief om met zijn kansen tegen Cristiano Ronaldo en de zijnen. De meeste aandacht ging maandagavond uit naar de wedstrijd tussen Bulgarije en Engeland, die meerdere malen ontsierd werd door racistische uitlatingen.

Groep A
Engeland deed wat het moest doen in Sofia en stond bij rust al op een 0-4 (!) voorsprong. Marcus Rashford schoot vanuit een onmogelijke hoek de openingsgoal binnen, Ross Barkley scoorde met zijn linkervoet en zijn hoofd en Raheem Sterling tikte op slag van rust 0-4 tegen de touwen. De wedstrijd was toen al tot twee keer toe stilgelegd vanwege apengeluiden ten koste van Tyrone Mings en Sterling. Even leek de ontmoeting definitief gestaakt te worden, maar zo ver zou het niet komen. Uitgerekend Sterling strooide na rust extra zout in de Bulgaarse wonden, het slotakkoord was voor Harry Kane: 0-5 en 0-6.

De ploeg van Gareth Southgate had zich al voor het EK kunnen plaatsen, maar zal nog een maandje geduld moeten hebben. Kosovo hield het onderlinge gat op vier punten dankzij een thuiszege op Montenegro. Amir Rrahmani en Vedat Muriqi profiteerden van fouten van doelman Danijel Petkovic en diens vroege vervanger Milan Mijatovic: 2-0. Nummer drie Kosovo staat met twee wedstrijden voor de boeg één punt achter op Tsjechië.

Groep B
Oekraïne heeft zich maandagavond ongeslagen geplaatst voor het EK 2020. De eerste wedstrijd tegen Portugal eindigde in 0-0, daarna won Oekraïne alles. Ook de regerend Europees kampioen moest eraan geloven in Kiev. Portugal kreeg via Ronaldo de eerste kans op een doelpunt, maar het was Oekraïne - getraind door Andriy Shevchenko - dat al na zes minuten spelen de score opende. Rui Patricio wist een kopbal van Ruslan Malinovsky nog tegen te houden, maar de rebound van Roman Yaremchuck was hem te machtig.

De Portugezen drongen aan, maar incasseerden nog voor het half uur ook de 2-0 van de volledig vrijstaande Andriy Yarmolenko. Pas na rust kwam Portugal beter in de wedstrijd, al moest Ronaldo tot in de slotfase wachten op zijn historische doelpunt. De ingevallen Bruma versierde een strafschop, waardoor Taras Stepanenko met twee keer geel kon vertrekken en Portugal via de stip terug kon komen in de wedstrijd. Ronaldo faalde niet en maakte doelpunt nummer zevenhonderd (!) in zijn carrière. Oekraïne wist de overwinning over de streep te trekken en kan de tickets voor het EK alvast gaan boeken.

Groep H
Met nog twee wedstrijden te gaan is nog altijd niet duidelijk wie zich in Groep H direct gaat kwalificeren voor het EK. Frankrijk en Turkije speelden maandagavond tegen elkaar, maar geen van tweeën pakte de volle buit. Het werd 1-1. Beide landen hebben negentien punten uit acht duels. Lang viel er weinig te genieten in het Stade de France. Turkije had de bal, maar wilde geen onnodig risico nemen. Frankrijk loerde vooral op de foutjes die de Turken maakten. Na zeventien minuten miste Moussa Sissoko een grote kans op 1-0. Ook Antoine Griezmann was dicht bij een goal. Turkije creëerde in de eerste helft nauwelijks kansen.

Dat veranderde in de tweede helft. Met name Burak Yilmaz kreeg grote kansen om Turkije tegen de verhouding in op 0-1 te zetten. De Franse bondscoach Didier Deschamps wilde een overwinning forceren en bracht Olivier Giroud. De reservespits van Chelsea leek zich vervolgens tot de held van Parijs te kronen door al na een paar minuten te scoren. Giroud kopte na 76 minuten spelen knap binnen uit een corner.

Lang van de voorsprong genieten kon Frankrijk niet, want niet veel later maakte Turkije gelijk. Kaan Ayhan kopte een indraaiende vrije trap van Hakan Calhanoglu van dichtbij binnen. Daarna konden de Turken alleen maar tegengehouden. Frankrijk was in extremis nog dicht bij een doelpunt, maar dat was Les Bleus niet gegund.

IJsland is de twee koplopers tot op vier punten genaderd, dankzij een magere thuiszege op Andorra. Arnór Sigurðsson en ex-Ajacied Kolbeinn Sigthorsson - tegenwoordig all time topscorer van de nationale ploeg - verzorgden de doelpunten. De ploeg van Erik Hamrén reist in de voorlaatste speelronde nog af naar Turkije.