Primeur: VAR-beslissingen gedeeld op schermen in 15 Eredivisie-stadions

Primeur: VAR-beslissingen gedeeld op schermen in 15 Eredivisie-stadions

15-10-2019 10:08
120

De KNVB gaat vanaf de komende speelronde beginnen met VAR-communicatie in de Eredivisie. Bij een ingreep van de VAR zal vanaf nu via de videoschermen worden gecommuniceerd waarom de videoscheidsrechter ingrijpt.

Dat meldt de voetbalbond in een verklaring dinsdagochtend. In drie stadions zal de VAR-communicatie nog niet aanwezig zijn: FC Emmen, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk beschikken niet over geschikte videoschermen en zullen worden inbegrepen in het communicatiesysteem zodra deze clubs zover zijn.

De eerste test met de VAR-communicatie via de videoschermen vond plaats tijdens de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Na overleg met de Eredivisie CV en de KNVB hebben de Eredivisie-clubs besloten dit systeem per komend weekend in te voeren. De eerste wedstrijd waar de VAR-beslissingen uitgelegd kunnen gaan worden op het videoscherm is AZ-sc Heerenveen, komende zaterdag om 18.30 uur.

Hoe gaat het in zijn werking?
Wanneer de VAR aan de scheidsrechter laat weten dat er een mogelijke herziening van een beslissing volgt, wordt met een tablet vanuit het Replay Center ingevoerd wat de reden van de VAR-ingreep is. Dit bericht wordt doorgezet op de schermen in het stadion.