Heerenveen doet het met hoekschoppen, verrast AZ in Den Haag en haalt drie op rij

19-10-2019 20:21 Laatste update: 20:28
47

AZ knoeide voor de interlandbreak tegen Willem II en heeft zaterdagavond wederom terrein prijs moeten geven in de jacht op Ajax en PSV. De Alkmaarders leden tegen sc Heerenveen hun eerste nederlaag in 'het eigen' Den Haag, terwijl de Friezen juist voor de derde keer op rij wonnen en voorlopig vijfde in de Eredivisie staan.

AZ moest het stellen zonder de geschorste Myron Boadu en liep al na zeven minuten achter de feiten aan: Sven Botman kopte uit een corner de 0-1 achter de twijfelende Marco Bizot. Na een half uur spelen leidde een vergelijkbare situatie tot de gelijkmaker: Warner Hahn kwam van zijn lijn af, zag de bal over zich heen vliegen en Ron Vlaar kopte de hoekschop van Teun Koopmeiners binnen.

De Alkmaarders leken erop en erover te kunnen, maar stonden bij rust plotseling met twee goals verschil achter. Heerenveen counterde, Chidera Ejuke leek zijn actie te ver door te drijven, maar Joey Veerman wist Rodney Kongolo nog te vinden: de middenvelder schoof de bal beheerst in de verre hoek en zette de Friezen op 1-2. In de extra tijd werd de volgende hoekschop tot doelpunt gepromoveerd. Jens Odgaard tikte bij de tweede paal binnen nadat Ibrahim Dresevic doorkopte: 1-3.

De comfortabele voorsprong van Heerenveen was direct na de rust al een stuk minder riant geworden: een niet onhoudbare inzet van Calvin Stengs hobbelde via Hahn over de lijn en AZ had zijn aansluitingstreffer te pakken. Voor Heerenveen beloofde het nog een moeizame tweede helft te worden, maar het was wederom een hoekschop die soelaas bracht voor de Friezen: Kongolo kopte de bal met een boogje over Bizot heen, Koopmeiners probeerde op te ruimen, maar gaf het laatste tikje en kreeg de 2-4 op zijn naam.

Deze tegenslag was er net iets te veel aan voor AZ, dat geen vuist meer kon maken. Stengs miste nog een reuzenkans op de 3-4, maar schoot hoog over. AZ moet vrezen dat het niet alleen PSV en Ajax, maar ook Vitesse voor moet laten gaan en zal met een kater toeleven naar de midweekse ontmoeting met FC Astana.