Álvarez tegen Chelsea: waarom het mede door de Mexicaan niet liep bij Ajax

Álvarez tegen Chelsea: waarom het mede door de Mexicaan niet liep bij Ajax

24-10-2019 11:15 Laatste update: 25-10-2019 15:38
55

Edson Álvarez viert donderdag zijn 22ste verjaardag, maar de taart zal een wrange bijsmaak hebben. Chelsea was in de Johan Cruijff Arena met 0-1 te sterk voor Ajax. VoetbalPrimeur analyseert het spel van de Mexicaan in balbezit tegen de Engelse grootmacht.

Door Ruud Bijnen

In balbezit
In de opbouw was Álvarez buitengewoon actief. Hij liet zich veelvuldig uitzakken tussen of rechts naast het centrale duo. Omdat Sergiño Dest erg hoog stond, was er aan zijn kant vaak ruimte voor Álvarez. Daarnaast speelde hij tijdens de opbouw ook als eerste aanspeelpunt op het middenveld vóór Joël Veltman en Daley Blind.

Als de bal bij de vier mannen in de achterste linie was - of bij André Onana - dan was Álvarez veel in beweging om de bal vooral rechtstreeks te ontvangen op het middenveld. In de rug van Chelsea-spits Tammy Abraham bewoog hij naar links en rechts om de bal mee te nemen. Daar lag regelmatig ruimte, omdat zijn tegenstander niet altijd druk op hem zette. Werd dat wél gedaan, dan beperkte de bijdrage van Álvarez zich vaak tot een kaats terug of het creëren van ruimte achter hem voor een andere middenvelder of spits.

De Mexicaan kwam vaak naar de bal toe, verkleinde de ruimte, had iemand in zijn rug en maakte daardoor de mogelijkheden beperkt voor zichzelf. In plaats daarvan had hij andere bewegingen kunnen maken. Bijvoorbeeld door diagonaal weg te trekken van de bal en zo ruimte te maken voor een pass in de diepte en zelf op de tweede bal te anticiperen. Dat laatste deed hij zelden. Hetzelfde geldt voor het openen van passlijnen naar de medespelers voor hem en er zelf onder komen. Daardoor bleef het spel van Ajax traag en vlak.

Omdat Ajax vaak met vier tot zes mensen vlak voorin tussen de linies speelt, is het 'eronder komen door het middenveld' een belangrijk aspect om diepte te krijgen in het spel, zéker als de ruimtes klein zijn en het tempo hoog. Dan is er weinig tijd om aan te nemen en te draaien. Alleen Lisandro Martínez en Álvarez zijn in de positie om de voorste lijn spelers aan de achterkant te assisteren.


Screenshot 1. Álvarez laat de passing over aan Veltman en staat naar voren gedraaid om de tweede bal te ontvangen. Na een kaats met Hakim Ziyech komt de bal bij Álvarez, die het spel en vele opties vervolgens voor zich heeft. Dit gebeurde bij hoge uitzondering, maar het geeft direct mogelijkheden tot een beter vervolg. De rode cirkel geeft de ruimte aan waar Álvarez zich veelvuldig ophield, achter de spits van Chelsea. (Bron: Veronica TV)

Hoger op het veld
Als het spel zich op de helft van Chelsea afspeelde, was Alvarez één van de mannen die het spel moest verdelen vanuit het middenveld. In dat opzicht deed de Mexicaan het goed. Als het spel verlegd moest worden, stond hij in de as met het spel voor zich. Hij was aanspeelbaar en creëerde voor zichzelf ruimte en tijd om het spel te verplaatsen.


Screenshot 2. In de 34e minuut komt Álvarez in de as aan de bal. Zijn lichaam had meer open gedraaid kunnen staan om de bal te verplaatsen naar de rechterkant. Dest is rechtsonder in beeld al onderweg. En ook de linksback van Chelsea is al onderweg om hem op te vangen. Dat laatste geeft aan dat ook de lichaamshouding en handelingssnelheid cruciaal zijn om Dest goed en effectief in stelling te kunnen brengen. (Bron: Veronica TV)

In de eindfase
Álvarez komt in vrijwel alle wedstrijden die hij speelt in scoringspositie, maar dat lukte tegen Chelsea zelden. Wél was hij in de 59ste minuut het dichtst bij een treffer. Zijn knappe kopbal viel op de paal. Verder wist hij één keer uit de rug van zijn tegenstander weg te lopen en aan de rechterkant in Chelsea's penaltygebied te verschijnen. Het is wellicht niet zijn taak, maar het maakt hem wel extra waardevol als Álvarez ook regelmatig weet te scoren.


Screenshot 3. Op het juiste moment is Álvarez ingeschoven, waarna Quincy Promes hem aanspeelt. De Mexicaan probeert zelf de zestien in te dribbelen en verliest de bal. Door beter positie te kiezen (meer naar achteren), had hij zichzelf meer tijd kunnen geven en beter opengedraaid de bal kunnen aannemen. Dat zou dan ruimte gegeven hebben om vooruit te kijken en beter te handelen. Dan had hij kunnen zien dat Ziyech in dit geval de beste optie was. (Bron: Veronica TV)

Álvarez versus De Jong in balbezit
Álvarez heeft de ondankbare taak om op de plek van Frenkie de Jong te spelen. Hij zakt veelvuldig uit om voor de opbouw van achteruit te zorgen. Veel passing vooruit levert dat nog niet op. Ook het positie kiezen in de ruimte achter de spits verloopt nog niet optimaal. Hij komt veel in de bal en kaatst dan terug. Kort wegdraaien en naar voren openen lijkt voor Álvarez op dit moment nog niet weggelegd.

Net als De Jong zorgt hij op de helft van de tegenstander altijd wel dat hij het spel voor zich heeft. Daardoor kan hij het vaak verdelen en verleggen. In de details, zoals het om zich heen kijken en het optimaal gedraaid staan voor een snel vervolg, is nog winst te boeken. Álvarez komt wél vaker in scoringspositie dan De Jong - en dat is een pluspunt.

Ruud Bijnen is als voetbalanalist werkzaam voor Almere City, heeft onlangs master in coaching aan het Cruijff Institute behaald en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.