Rutten doet verhaal in België: 'Ik wist niet wat ik zag, ik stond verbouwereerd'

Rutten doet verhaal in België: 'Ik wist niet wat ik zag, ik stond verbouwereerd'

25-10-2019 08:05
10

Fred Rutten heeft voor het eerst gereageerd op zijn vertrek bij Anderlecht. De Nederlander hield het een paar maanden uit in België en kreeg onder meer te maken met de fanatieke achterban van Paars-Wit.

De wedstrijd tegen Standard Luik moest worden stilgelegd vanwege supportersprotesten. "Ik wist niet wat ik zag, ik stond verbouwereerd langs de lijn. Complete chaos. Oorlogsgebied", zegt Rutten in Het Laatste Nieuws. "Ik draai al een tijd mee in het professionele voetbal dan heb je wel eens een vuurpijltje over je hoofd zien vliegen. Maar dit was echt... Het was ongelofelijk. Dat heb ik moeten verwerken. Wat er toen is gebeurd, heeft voor diepe teleurstelling gezorgd. Bij mij althans."

Rutten wilde enkele spelers van Anderlecht die stonden te lachen verbannen naar het B-elftal. "Ik ga niet in detail treden, maar ik ben het niet gewend dat je vrolijk kunt zijn op wat een gitzwarte avond is voor je club. Ik had daar moeite mee. En wilde een signaal sturen om de kleedkamer op één lijn te krijgen. Ik moest reageren."

'Een geweldige club'
Rutten benadrukt dat hij niets tegen Anderlecht heeft. "Anderlecht is een geweldige club, dat meen ik. Alleen heb ik me ook vaak geërgerd. Als ik me niet had gemoeid, had het dagen geduurd vooraleer ik op het oefencomplex binnen kon. De gesloten trainingen waren om te lachen. De pers wist de dag erna toch wat er besproken was."

De oud-trainer van onder meer PSV en Feyenoord heeft wel wat aan te merken op het beleid van de club. "Ik vond het bijvoorbeeld bizar dat er aan de top van zo een grote club verschrikkelijk weinig ervaring was. Mensen die het voetbal door en door kennen. Anderlecht spiegelt zich graag aan Ajax, hé? Wel, daar werken in de bestuurskamers oud-spelers die eerst aan het handje hebben gelopen van anderen. De leiding van Anderlecht bestaat uit capabele mensen, echt waar, maar ze zijn weinig in aanraking geweest met de absolute voetbaltop."