Gokkers kunnen binnenlopen bij Arena-zege Feyenoord: 'Prestaties maken verschil'

Gokkers kunnen binnenlopen bij Arena-zege Feyenoord: 'Prestaties maken verschil'

25-10-2019 16:00
79

Heel wat avontuurlijke gokkers zullen zondagmiddag vanaf 16.45 uur duimen voor Feyenoord. Mocht de ploeg van Jaap Stam winnen bij de aartsrivaal, dan is dat goed voor ruim acht keer de inleg. Een gelijkspel zou bovendien bijna het zesvoudige op kunnen leveren voor degene die daarop inzet. De bookmakers hebben Feyenoord zelden zo weinig kansen toegedicht bij een Klassieker in Amsterdam.

Feyenoord pakte vorig seizoen game, set and match tegen de grote rivaal, met een historische 6-2 tot gevolg. Voor een overwinning in Amsterdam moeten we echter terug naar 28 augustus 2005: Alexander Östlund, Ferne Snoyl en Hossam Ghaly speelden toen nog voor Feyenoord en de Eredivisie-samenvattingen werden uitgezonden op Talpa.

TOTO en de overige bookmakers zijn op de hoogte van de bedenkelijke reeks sinds 2005: de odds van Ajax en Feyenoord zijn de laatste jaren steeds verder uit elkaar komen te liggen. In januari 2015 werd de kans op een gelijkspel bijna even groot geacht als de kans op een zege van Feyenoord.

Twee seizoenen later reisde Feyenoord als Eredivisie-koploper naar de hoofdstad en leverde een thuiszege van Ajax nog tweemaal de inzet op. Sindsdien zijn de twee rivalen echter steeds verder uit elkaar gegroeid, met de huidige verhouding 1.28-8.10 als voorlopige climax. De huidige Feyenoord-odd is bijna twee keer zo hoog als in het seizoen 2015/2016, toen de ploeg van Giovanni van Bronckhorst net vijf keer op rij had verloren.

"Prestaties zorgen voor het verschil. Ajax doet het goed, Feyenoord minder. Misschien was het verschil wel nog groter geweest als Ajax van Chelsea had gewonnen", vat een woordvoerder van TOTO samen in gesprek met VoetbalPrimeur.

De Klassieker is uiteraard altijd een wedstrijd op zich – om er maar eens een cliché uit te gooien – maar de bookmaker ziet voldoende redenen om de thuisploeg tot favoriet de bombarderen. "Ajax is koploper van het linkerrijtje, Feyenoord van het rechterrijtje. Bovendien spelen ze thuis, op papier makkelijker dan uit, en heeft Feyenoord één dag minder rust gehad na de Europese week."

Of de TOTO-deelnemers ook massaal in gaan zetten, zal echter nog moeten blijken. "Veel mensen kijken van dag tot dag. Hoe is het afgelopen in de Champions League en de Europa League? De meesten zetten zelfs pas vlak voor de wedstrijd in, als de opstellingen bekend zijn."

Ajax en Feyenoord treffen elkaar zondagmiddag om 16.45 uur in Amsterdam.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)