Vlaar over toekomst: 'Mijn levenswijze vreet energie en vraagt veel van omgeving'

Vlaar over toekomst: 'Mijn levenswijze vreet energie en vraagt veel van omgeving'

25-10-2019 20:34 Laatste update: 20:46
23

Ron Vlaar is aan zijn tweede jeugd bezig. De verdediger van AZ schrok anderhalf jaar geleden van de beelden van zichzelf, hij oogde stijf en stram, maar beleefde een wederopstanding. "Ik voel me vijf jaar jonger. Alleen mijn knie is vijf jaar ouder."

De inmiddels 34-jarige Vlaar moest naar eigen zeggen afrekenen met de twijfels, mede door diverse blessures. "Ook ik heb soms een arm om mijn schouder nodig en dan weer een schop onder mijn kont. Het voelt alsof ik mijn bonusjaren beleef en in die verlengde tijd begin ik ook weer echt goed te voetballen", zegt hij tegen de Volkskrant. "Het maakt me trots. Het is prachtig om onderdeel te zijn van dit AZ."

De 32-voudige Oranje-international doet er alles aan om fit te blijven en werkt onder meer met een personal trainer. "Ik ben eigenlijk altijd op de club om hersteltrainingen te volgen. Ik kan geen dag overslaan. De testen moeten uitwijzen of ik zondag tegen PSV kan spelen en of het verstandig is. Mensen hebben vaak geen idee wat erbij komt kijken. ­Zeker voor mij is voetbal een fulltime job. Ik mag nooit verslappen."

Hoelang hij nog doorgaat, weet Vlaar niet. "Mijn levenswijze vreet energie en het vraagt ook veel van mijn omgeving. Ook vorig seizoen dacht ik voor de winterstop: ik maak het seizoen af en dan is het klaar. Maar in de tweede seizoenshelft draaide ik als een tierelier. En realiseerde ik me opnieuw hoe leuk ik het voetbal nog vind. Daarom wacht ik af hoe ik uit de winterstop kom."

"Ik zie hoe Roger Federer op zijn 37ste nog een Wimbledon-finale speelt, hoe Cristiano Ronaldo op zijn 35ste nog steeds een topatleet is", vervolgt Ron Beton. "De vraag is of je het wilt opbrengen, want je gaat pijn lijden. Maar ik krijg er veel voor terug."