AZ vernedert PSV na rode kaart en maakt einde aan imposante thuisreeks

AZ vernedert PSV na rode kaart en maakt einde aan imposante thuisreeks

27-10-2019 16:20 Laatste update: 16:29
226

PSV heeft een rampweek afgesloten met een regelrechte afgang tegen AZ. De bezoekers uit Alkmaar waren zondagmiddag met 0-4 te sterk voor de Eindhovenaren, die de eerste thuisnederlaag in de Eredivisie sinds 16 september 2016 leden.

PSV-trainer Mark van Bommel miste zondag Jorrit Hendrix, Nick Viergever (beiden geschorst) én drie belangrijke aanvallers: Steven Bergwijn, Mohamed Ihattaren en topscorer Donyell Malen. In de beginfase was daar weinig van te merken, maar de rode kaart voor Ryan Thomas na twintig minuten bleek de sleutel voor AZ. De middenvelder uit Nieuw-Zeeland, die zijn basisdebuut maakte, moest inrukken na een charge op Fredrik Midtsjo.

In eerste instantie bleef PSV aanklampen, maar in de laatste minuten voor rust maakte AZ het verschil. Myron Boadu nam de bal goed mee en rondde met links af in de korte hoek: 0-1. Meteen sloeg AZ nog een keer toe. Boadu scoorde opnieuw, dit keer op aangeven van Owen Wijndal.

Van Bommel greep tijdens de rust in door Kostas Mitroglou en Jordan Teze te brengen voor Bruma en Ritsu Doan, maar dat sorteerde geen effect. De spelers van AZ lieten met overtuigend spel zien dat de Eindhovenaren met een kansloze missie bezig waren. Boadu hielp echter kans op kans om zeep en hield PSV nog in leven.

Twintig minuten voor tijd zorgde Jonas Svensson uiteindelijk toch voor de definitieve beslissing. De Noorse vleugelverdediger schoot de bal uit een lastige hoek binnen. PSV-goalie Jeroen Zoet leek daarbij niet helemaal vrijuit te gaan. Het werd nog erger voor PSV, toen Dani de Wit ook nog de 0-4 maakte.

In de slotfase was er alleen nog een opvallend moment rond Pantelis Hatzidiakos. De AZ-verdediger verloor zijn voortanden door een beuk van Mitroglou, die daarvoor geen kaart kreeg van de arbitrage. Door de zege gaat AZ over PSV heen op de Eredivisie-ranglijst, op basis van doelsaldo. Bij een zege in de Klassieker kan Ajax het verschil zes punten maken.