Ajax walst over Feyenoord heen in zeer eenzijdige Klassieker

27-10-2019 18:35 Laatste update: 18:45
190

Ajax heeft De Klassieker tegen Feyenoord zonder enige moeite weten te winnen. Na een wervelende eerste helft van de Amsterdammers was de ploeg van Jaap Stam op weg naar een gigantische vernedering, maar de ruststand was ook de eindstand: 4-0.

Ajax walste in de openingsfase over Feyenoord heen. Na een slordige actie van Joël Veltman leken de bezoekers voor het eerste gevaar te zorgen, maar een minuut later lag de bal al achter Kenneth Vermeer. Dat gebeurde in de derde minuut, toen Quincy Promes op links profiteerde van onoplettendheid bij Rick Karsdorp en Ziyech aanspeelde. De Marokkaan benutte de eerste Ajax-kans.

Nog geen vijf minuten later werd het dankzij Nicolas Tagliafico ook 2-0. De Argentijn werd slecht gedekt door Marcos Senesi en Eric Botteghin en schoot van dichtbij raak na een keurige pass van David Neres. Feyenoord kreeg geen kans van Ajax om zich te herpakken. De ploeg van Erik ten Hag combineerde erop los en liet Feyenoord alle hoeken van het veld zien.

Dat het na 35 minuten slechts 2-0 stond mag een wonder worden genoemd. Het oppermachtige Ajax kreeg namelijk genoeg kansen om het ècht pijnlijk te maken voor Feyenoord. Ziyech en Neres konden scoren en ook Dusan Tadic was onzorgvuldig. Vlak voor rust gaf Ajax nog een keer gas. Eerst maakte Neres er zelf 3-0 van met een beheerste stift en Donny van de Beek bepaalde de ruststand op 4-0.

Ajax ging in de tweede helft door met waar het gebleven was, maar sprong zeer onzorgvuldig om met de gecreërde kansen. Feyenoord was volledig lamgelegd en rijp voor de slacht, maar had het geluk dat Ajax het na 4-0 wel prima vond. Dat zorgde voor irritatie bij het publiek, want de dubbele cijfers waren haalbaar wanneer Ajax scherper zou zijn.

Ajax liet Feyenoord af en toe aanvallen, al was de ploeg al lang geen bedreiging meer. Neres, Ziyech en Tadic misten grote kansen op de 5-0. Erik ten Hag gunde talent Ryan Gravenberch speelminuten en ook Jong Ajax-uitblinker Lassina Traoré kwam in het veld. Aan de score veranderde echter niets meer.

Ajax staat door de nederlaag van PSV zes punten los. Feyenoord zal zich weer bij elkaar moeten rapen. Volgende week wacht voor de Rotterdammers een uitwedstrijd op het kunstgrasveld van VVV-Venlo. Ajax speelt tegen PEC Zwolle.