Spelersrapport: zware onvoldoendes bij Feyenoord, Ajax-verdedigers blinken uit

27-10-2019 19:15 Laatste update: 19:30
55

Ajax heeft een zeer eenzijdige Klassieker met 4-0 gewonnen van Feyenoord. De Rotterdammers werden overklast in de Johan Cruijff Arena, maar de ploeg van trainer Erik ten Hag liet na om verder afstand te nemen. VoetbalPrimeur deelt weer cijfers uit!

AJAX

André Onana – 6,5: De Ajax-doelman heeft nauwelijks iets te doen gehad. Daarom een ruime voldoende voor de Kameroener.

Sergiño Dest – 7: De rechtsback kende een iets minder optreden tegen Chelsea, maar herpakte zich in De Klassieker. Hij kon zich in aanvallend opzicht naar hartenlust uitleven.

Joël Veltman – 6,5: De Ajax-defensie kwam nauwelijks in de problemen. Wel haalde Veltman voor rust opgelucht adem na een stevige tackle in het strafschopgebied.

Daley Blind – 8: Wat is Blind toch belangrijk voor Ajax. Zeker als de linkspoot alle ruimte krijgt om de aanvallers aan het werk te zetten, zoals tegen Feyenoord overduidelijk het geval was.

Nicolas Tagliafico – 8: De Argentijn kon zich net als Dest nadrukkelijk bemoeien met de aanval. Al na zeven minuten dook hij op in het strafschopgebied van Feyenoord en maakte hij er 2-0 van.

Donny van de Beek – 7,5: Hij speelde als één van de twee centrale middenvelders, maar dook door de overmacht van de thuisploeg regelmatig voorin op. Zo kopte hij ook de 4-0 binnen.

Quincy Promes – 6,5: Een zeer goede eerste helft, maar een iets mindere tweede. De Oranje-international was er medeverantwoordelijk voor dat het 'slechts' 4-0 bleef.

Lisandro Martínez – 7,5: Op papier het slot op de deur op het middenveld, maar ook de Argentijn strooide met enkele fraaie passes. Wederom een sterk optreden van de Argentijn.

Hakim Ziyech – 7: Hij opende razendsnel de score en kreeg voor rust alle vrijheid om de lijnen uit te zetten als nummer 10. Dat deed de Marokkaan dan ook graag. Na rust leed Ziyech – zoals vaker – te veel balverlies.

Dusan Tadic – 7: Ajax waande zich in een speeltuin tegen Feyenoord, maar verzuimde veel vaker te scoren. Tadic was goed voor twee assists, maar zelf scoren deed hij niet. Door het gebrek aan goals na rust geen hogere cijfers voor de aanvallers.

David Neres – 7,5: Mocht weer eens in de basis beginnen en betaalde het vertrouwen knap terug. De Braziliaan had van een gebrek aan ritme geen last, swingde en nam de 3-0 voor zijn rekening.

Invallers:

Ryan Gravenberch – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Edson Álvarez – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Lassina Traoré – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

FEYENOORD

Kenneth Vermeer – 5: De doelman zag er niet bij alle tegentreffers goed uit, maar voorkwam tegelijkertijd een paar keer erger voor de kansloze Rotterdammers.

Rick Karsdorp – 3,5: Wat is er toch met Karsdorp aan de hand. De rechtsback speelde opnieuw een zéér matige wedstrijd.

Eric Botteghin – 4,5: Waar was Feyenoord mee bezig in de Johan Cruijff Arena? De defensie was gatenkaas en wist zich geen raad met de beweeglijke Ajax-aanvallers. Van Botteghin verwacht je dat hij meer leiding geeft.

Marcos Senesi – 5: Een eerste Klassieker om snel te vergeten voor Senesi, die de Amsterdamse voorhoede links en rechts zag passeren.

Ridgeciano Haps – 6: Zo'n beetje de enige Feyenoorder die wél fanatiek voor elke bal ging en zich niet zomaar liet aftroeven.

Leroy Fer – 4: Teruggekeerd bij Feyenoord om sturing te geven, maar het Rotterdamse middenveld werd volledig overlopen.

Steven Berghuis – 4,5: Mocht het van Stam als middenvelder laten zien, maar Ajax was veel te sterk. Daardoor kwam Berghuis nooit aan voetballen toe.

Jens Toornstra – 5,5: Het was moedig van Stam om met Toornstra en Berghuis op het middenveld te beginnen, maar ze konden hun stempel absoluut niet drukken.

Luciano Narsingh – 4,5: De buitenspeler wilde voor rust een strafschop na een stevige tackle van Veltman, maar kreeg die niet. Verder kwam Narsingh niet in het stuk voor.

Nicolai Jörgensen – 4,5: Wat kun je verwachten van Jörgensen, die nauwelijks wedstrijdritme heeft? Het antwoord: niet veel.

Luis Sinisterra – 5: De jonge Colombiaan was de laatste weken de primaire aanvalsdreiging van Feyenoord, maar ook hij kon weinig uitrichten tegen Ajax.

Invallers:

Renato Tapia – 5,5: De Peruviaan kwam er meteen na rust in en voegde in ieder geval iets meer defensieve kracht toe. Hij was zelfs nog gevaarlijk met een schot dat net naast ging.

Sam Larsson – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Lutshanel Geertruida – x: Speelde te kort voor een beoordeling.