Zes conclusies: Ajax spaart Feyenoord, Stam na vier maanden richting guillotine

27-10-2019 19:50
67

In een extreem eenzijdige Klassieker was Ajax véél te sterk voor Feyenoord. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na een veelbewogen zondag in de Johan Cruijff Arena.

Stam richting guillotine
Wat had Jaap Stam in gedachten, toen hij besloot om Feyenoord zo aanvallend te laten beginnen tegen Ajax? En waarom werd hij niet gecorrigeerd door assistenten Denny Landzaat en Jean-Paul van Gastel? Feyenoord werd compleet overrompeld en betaalde de rekening met een 4-0 achterstand bij rust. Inmiddels lijkt de maat vol voor veel Feyenoord-fans. Een bliksemontslag valt niet eens meer uit te sluiten.

Ajax spaart Feyenoord
Feyenoord was nérgens in de Johan Cruijff Arena, keek bij rust tegen een 4-0 achterstand aan en leek rijp voor de definitieve sloop in de tweede helft. Ondanks legio kansen, slaagde Ajax er niet meer in de score op te drijven. Daarmee waren de slordige Amsterdammers zéér genadig voor het dronken gespeelde Feyenoord. De 10-0 zege van PSV op Feyenoord, inmiddels negen jaar geleden, kwam niet in de buurt.

Neres' revanche
In slechts zes van de elf competitieduels dit seizoen kreeg David Neres een basisplaats van Erik ten Hag, terwijl hij in de Champions League-wedstrijden tegen Valencia en Chelsea slechts 25 minuten meedeed. Zondag nam de Braziliaan revanche. Met een fraaie assist en misschien nog wel mooiere stift was hij betrokken bij de mooiste treffers van Ajax.

Wissel Berghuis
De tweede helft begon met een opvallend moment: de wissel van Steven Berghuis. De aanvoerder van Feyenoord bleef achter in de kleedkamer, maar waarom is onduidelijk. Gewoon een blessure? Of zit er meer achter? Berghuis, maar ook een routinier als Leroy Fer, gaven niet thuis. Van zulke spelers mag je meer verwachten op zo'n podium.

Historische ruststand
De klok tikte de veertig minuten aan toen doelman Kenneth Vermeer de bal voor de vierde keer uit het net moest vissen. Voor de laatste keer dat Feyenoord cijfermatig zó slecht begon aan een wedstrijd, moeten we terug naar het jaar dat Rusland de Spoetnik lanceerde. In 1957 kwam Elinkwijk nóg sneller op een 0-4 voorsprong.

Wisselbeleid Ten Hag
Het blijft een heikel punt: Erik ten Hag en wisselen. Ondanks de perfecte voetbaldag voor Ajax, zorgde de trainer toch voor een paar ontevreden gezichten. Zo was Hakim Ziyech op z'n zachtst gezegd niet blij met zijn wissel ten faveure van Ryan Gravenberch en liet hij Klaas-Jan Huntelaar lang warmlopen, maar níet invallen. Tot teleurstelling van de Ajax-supporters.