KNVB krijgt kritiek over VAR: 'Geloof me, we gaan ermee door totdat het goed is'

KNVB krijgt kritiek over VAR: 'Geloof me, we gaan ermee door totdat het goed is'

28-10-2019 10:24
89

De KNVB is niet blij met het feit dat VAR Joey Kooij zondagmiddag ingreep tijdens de Derby van het Noorden en vond dat er een penalty gegeven moest worden. Groningen-rechtsback Deyovaisio Zeefuik leek weinig aan zijn handsbal te kunnen doen, maar zag de bal toch op de stip belanden.

Scheidsrechter Allard Lindhout werd door Kooij naar het beeldscherm geroepen en besloot uiteindelijk om een strafschop toe te kennen. "Als het duidelijk fout is grijp je in als VAR", legt oud-scheidsrechter Reinold Wiedemeijer namens de KNVB uit tijdens Dit Was Het Weekend op FOX. "Wij hadden hier liever geen ingreep gezien. Het zal voort zijn gekomen uit het feit dat die hand toch naar de bal gaat, maar de speler krijgt natuurlijk wel een zet."

De kritiek op het functioneren van de videoscheidsrechter is door de beslissingen niet afgenomen en dat begrijpt de oud-scheidsrechter. "Geloof me, ze proberen het en praten net zo lang met elkaar totdat het goed is. Geef ze nog even de tijd. Je hebt natuurlijk overal goede en minder goede."

Toch bewees de VAR tijdens het afgelopen voetbalweekeinde ook zijn waarde, vond Wiedemeijer. "Bij de topper PSV-AZ valt een gele kaart waarvan de VAR meteen ziet dat dat een rode kaart moet zijn. Dat is waar we hem voor hebben, een fantastisch moment. Dit ging jaren fout omdat wij dan geel geven."