Dest hakt knoop door: geen Oranje, maar Team USA voor Ajax-back

Dest hakt knoop door: geen Oranje, maar Team USA voor Ajax-back

28-10-2019 16:20 Laatste update: 16:30
428

Sergiño Dest is eruit: de achttienjarige vleugelverdediger van Ajax kiest voor de Verenigde Staten. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt. In september speelde Dest al twee vriendschappelijke interlands voor Team USA. Ook speelde hij in jeugdelftallen van Amerika.

"Ik heb gekozen voor Amerika. Voor mijn gevoel was het gewoon de juiste keuze. Het was geen makkelijke keuze. Ik heb er lang over nagedacht, maar het is Amerika geworden", vertelt Dest aan Ajax TV. "Ik heb daar mijn hele jeugd gespeeld en ze hebben mij goed opgepakt. Bij Nederland speel je met de beste spelers ter wereld. Ze hebben een heel goed team. Dat is ook echt heel mooi, maar mijn gevoel speelde de grootste rol."

Dest voerde meerdere gesprekken met bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands elftal en de keuzeheer van de Verenigde Staten, Gregg Berhalter. Beiden wilden hem er graag bij hebben. "Ik heb het Ronald verteld. Dat vond ik wel zo netjes. Hij vond het jammer, maar respecteerde mijn keuze. Het is echt iets voor mijn leven. Als ik een foute keuze maak of spijt krijg, ben ik degene die er mee zit."

De rechtsback van Ajax benadrukt dat de keuze om Oranje af te wijzen niet makkelijk was. "Het is ook een mooi land. Ik ben hier geboren en opgegroeid." Hij had er bijna slapeloze nachten van. "Het was niet lekker. Iedereen trok aan je. Maar ik probeerde rustig te blijven."

Dest beseft dat zijn beslissing met gemengde gevoelens zal worden ontvangen. "Als ik voor Nederland had gekozen was iedereen in Nederland blij geweest, maar niet in de VS. Ik wil geen verwijten geven aan de trainers. Het is niemand z'n schuld. Het is niet zo dat ze mij te laat hebben opgeroepen. Het is mijn keuze."