De kandidaat-opvolgers van Stam bij Feyenoord: Advocaat en zeven anderen

De kandidaat-opvolgers van Stam bij Feyenoord: Advocaat en zeven anderen

29-10-2019 12:05 Laatste update: 12:15
258

Jaap Stam trok maandag na slechts 119 dagen de stekker uit zijn dienstverband bij Feyenoord. De vraag is nu wie hem moet opvolgen in De Kuip. VoetbalPrimeur zet acht namen op een rij.

Dick Advocaat
De kandidaat bij uitstek voor Feyenoord. Advocaat is een erkende puinruimer en motivator, die het seizoen tot een goed einde kan brengen in Rotterdam. Feyenoord wilde afgelopen zomer eigenlijk al in zee met de ervaren coach, maar door het negatieve sentiment rond zijn mogelijke aanstelling staakte Advocaat de onderhandelingen. Op dit moment is de Hagenaar werkzaam als analist op Veronica.

Dirk Kuyt
Het is duidelijk dat Kuyt voorbestemd is om ooit aan het roer te staan in De Kuip. De vraag is wannéér het clubicoon gaat instappen. Als beginnend trainer van Feyenoord O19 komt Kuyt nog ervaring tekort, maar na een spoedcursus van Advocaat zou hij volgend jaar misschien op eigen benen kunnen staan. Kuyt is op dit moment bezig met het behalen van het hoogste trainersdiploma.

Henk Fraser
Fraser doet het dit seizoen goed bij stadgenoot Sparta en werd afgelopen zomer, na het vertrek van Giovanni van Bronckhorst, zo nu en dan genoemd in De Kuip. De oud-verdediger van de Rotterdammers werd - naar eigen zeggen - niet benaderd door Feyenoord. Middenin het seizoen kan Fraser het niet maken om Sparta te verlaten, maar voor volgend seizoen is hij zeker een optie.

Maurice Steijn
Waarom niet? Bijna twee jaar geleden was Steijn nog in beeld om aan de slag te gaan als rechterhand van Giovanni van Bronckhorst. Na het vertrek van Gio, afgelopen zomer, en wéér een succesvol seizoen bij VVV-Venlo werd hij zelfs gezien als mogelijke opvolger. Sinds enkele weken is Steijn clubloos. Al Wahda uit de Verenigde Arabische Emiraten ontsloeg hem na drie competitiewedstrijden.

Fred Rutten
Geen onbekende in De Kuip. In de zomer van 2014 maakte hij de overstap van Vitesse naar Feyenoord, maar in Rotterdam hield de ervaren Tukker het slechts één seizoen vol. Wel maakte hij veel spelers beter - van Rick Karsdorp maakte hij bijvoorbeeld een rechtsback. Na avonturen bij Al Shabab, Maccabi Haifa en Anderlecht heeft Rutten in principe zijn handen vrij voor een nieuwe club.

Giovanni van Bronckhorst
Toegegeven, het is een long shot. Maar de ineenstorting van 'zijn' Feyenoord zal Van Bronckhorst aan het hart gaan. De oud-international zwaaide in de zomer af en gaf het stokje over aan Stam. Onlangs begon Van Bronckhorst aan een nieuwe uitdaging. Hij tekende een contract bij de City Football Group, waar hij een zogenoemde meesterstage volgt.

Jurgen Streppel
Net als Steijn werd Streppel dit seizoen na drie competitiewedstrijden ontslagen in de Verenigde Arabische Emiraten, bij Al Jazira. Als trainer van Helmond Sport, Willem II en sc Heerenveen verdiende hij zijn strepen. Een topfavoriet is Streppel zéker niet, maar mogelijk komt de vijftigjarige oefenmeester in beeld als de andere kandidaten afhaken.

Albert Stuivenberg
Rotterdammer, in de jeugd gespeeld bij Feyenoord, ervaring als assistent van Louis van Gaal bij Manchester United, op eigen benen gestaan bij KRC Genk en nu de rechterhand van bondscoach Ryan Giggs bij Wales: Stuivenberg heeft een prima CV. Dat hij Feyenoord als oud-trainer van de O17 én de Rotterdamse beloften van binnen en buiten kent, is een extra pluspunt. Maar Stuivenberg zal niet bovenaan het lijstje staan.