Kickbokscarrière na 16 jaar profvoetbal: 'Ik heb niks met die arrogante houding'

Kickbokscarrière na 16 jaar profvoetbal: 'Ik heb niks met die arrogante houding'

29-10-2019 15:59
34

Orlando Smeekes is drie jaar na het beëindigen van zijn voetbalcarrière aan een nieuw leven begonnen. De oud-aanvaller van onder meer TOP Oss, Helmond Sport, Go Ahead Eagles en FC Den Bosch hoopt nu furore te maken als kickbokser.

Zijn debuut is in ieder geval veelbelovend: tijdens een gala in Amstelveen had hij nauwelijks een minuut nodig om af te rekenen met zijn tegenstander. Tijdens zijn voetbalcarrière volgde hij de vechtsport al met bovengemiddelde interesse. Zo kwam hij als speler van Helmond Sport eens Nieky Holzken tegen. "Ik keek veel meer op tegen dat soort gasten dan tegen voetballers van Ajax. Grote voetballers vond ik totaal oninteressant", vertelt hij aan VICE Sports.

Smeekes heeft ruim zestien jaar rondgelopen op de voetbalvelden, maar deed dat niet uit liefde voor de sport. "Ik moest mijn hoofd boven water houden met het voetbal. Dat was mijn enige houvast", doelt hij op zijn moeilijke jeugd en zijn drugsverslaafde ouders bij wie hij al op jonge leeftijd uit huis werd geplaatst. "Als ik hetzelfde geld kon verdienen met vechten, was ik direct gestopt."

Als voetballer voelde hij zich ook regelmatig alleen in de kleedkamer. "Ik heb niks met die arrogante houding van sommige voetballers. Voetballers voelen ze vaak meer dan een ander. Maar wat ben je nou eigenlijk? Je kunt een beetje voetballen, verdient wat centen, maar wat heb je nou te brengen?" Nu traint hij vijf dagen per week als kickbokser en voelt hij zich een stuk meer op zijn gemak. "Iedereen traint hard en niemand hangt mooie verhalen op. What you see is what you get."