Nieuw hoofdstuk AZ-stadion: 'Spreekt voor zich dat dit ontoelaatbaar is'

Nieuw hoofdstuk AZ-stadion: 'Spreekt voor zich dat dit ontoelaatbaar is'

30-10-2019 14:58
106

Een nieuw hoofdstuk over het instorten van een deel van het AZ-stadion is een feit. Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat in 2005 de bouw drie keer heeft stilgelegen. Dit naar aanleiding van het onveilig bouwen van het stadion.

Het stoppen van de bouw is een van de zwaarste middelen die een gemeente kan gebruiken. Toch gebeurde dit drie keer tijdens de bouw van het stadion. De belangrijkste aanleidingen hiernaar waren het ontbreken van berekeningen en het bouwen van onderdelen die nog niet goedgekeurd waren en veilig bleken. Ook keurde de gemeente sommige berekeningen af als onjuist of onduidelijk.

De gemeente Alkmaar sprak middels brieven meerdere malen hun zorgen uit. "We zijn het inmiddels beu om achter de feiten aan te lopen. Ook zijn we het beu om herhaaldelijk verrast te worden door onzorgvuldig, onvolledig en te laat indienen van de berekeningen en tekeningen."

Later bleken er opnieuw cruciale fouten, zoals het aandraaien van belangrijke bouten in het stadion, te zijn gemaakt. Hierop greep de gemeente opnieuw in. "Het spreekt voor zich dat dit ontoelaatbaar is. Deze afwijkingen kunnen ieder op zich als bijzonder ernstig worden gekwalificeerd. Bij elkaar opgeteld zouden ze, zonder ingrijpen door de gemeente, tot een zeer onveilig bouwwerk hebben geleid." Alle miskleunen tijdens de bouw zorgen dus voor het drie keer stoppen van de bouw. Ook heeft de gemeente in brieven meerdere malen aangegeven weinig vertrouwen meer te hebben in de constructie.