Gat van zes ton in begroting Groningen: 15 miljoen transfergeld helpt nauwelijks

Gat van zes ton in begroting Groningen: 15 miljoen transfergeld helpt nauwelijks

31-10-2019 16:14 Laatste update: 16:18
90

FC Groningen heeft donderdag zorgwekkende jaarcijfers gepresenteerd. De club heeft over het afgelopen seizoen een gat van 600.000 euro in de begroting.

FC Groningen begon het seizoen 2018/2019 met een tekort op de begroting van drie miljoen euro en wist een deel van dat gat (2,2 miljoen euro) te dichten met uitgaande transfers. Na aftrek van belastingen blijft er een tekort van zes ton over. Het eigen vermogen per 30 juni 2019 is daardoor 5,1 miljoen euro.

Algemeen directeur Wouter Gudde maakt zich zorgen over de situatie bij FC Groningen. "Mede door teruglopende inkomsten zijn onze financiële cijfers ongezond", zegt Gudde op de website van de club. "We draaien verlies en hebben transferinkomsten nodig om de tekorten in onze begrotingen te dekken. Dat geeft een onwenselijke situatie. Het structureel verbeteren van de financiële positie van de club, alsmede het verhogen van het voetbalbudget – en daarmee de sportieve ambities – vormt dan ook het belangrijkste onderwerp op onze strategische agenda voor de komende beleidsperiode."

Het tekort van de begroting voor het huidige seizoen is twee miljoen euro. De verkoop van Ritsu Doan gaat helpen met het dichten van dat gat, maar de club meldt wel dat de transfersom door PSV over meerdere seizoenen wordt betaald, waardoor de club slechts een beperkt deel kan aanwenden voor herinvesteringen.

"Afgelopen transferwindow hebben we weliswaar met de transfers van Jeffrey Chabot, Ludovit Reis en Ritsu Doan voor ruim 15 miljoen euro verkocht – exclusief bonussen en doorverkooppercentages – maar hiervan konden we dit seizoen slechts iets meer dan 2 miljoen investeren in de eerste selectie", legt Gudde uit. "De voornaamste redenen hiervoor zijn dat deze transfergelden in termijnen worden ontvangen, dienen te worden aangewend om operationele tekorten te dekken en er afdrachten moeten plaatsvinden aan vorige clubs en investeerders."