'Ronaldo en Neymar weg en De Ligt verkoos Juve boven Barça, dat is geen toeval'

'Ronaldo en Neymar weg en De Ligt verkoos Juve boven Barça, dat is geen toeval'

Gepubliceerd: dinsdag 5 november 2019 om 10:52di 05-11-2019 om 10:52

Jordi Cruijff maakt zich zorgen om de Primera Division. De zoon van de legendarische nummer veertien denkt dat het voor onder meer FC Barcelona en Real Madrid steeds lastiger wordt om te concurreren met de andere Europese topcompetities.

"Van de Europese topcompetities is de Spaanse fiscaal oninteressant voor buitenlandse voetballers", legt Cruijff uit aan Voetbal International. "In Italië heeft de regering fiscaal zeer aantrekkelijke regelingen voor spelers gemaakt. Vanaf volgend jaar is voor voetballers de helft van hun inkomen belastingvrij. Waardoor ze over hun hele salaris slechts 21 procent belasting betalen."

"In Spanje en Engeland is dat 45 procent", vervolgt de negenvoudig Oranje-international. "In Engeland heb je de gigantische tv-deals, waardoor clubs alsnog een netto vermogen kunnen bieden. Daar kan Spanje niet tegenop. Ik snap dat mensen zich afvragen waarom voetballers procentueel minder belasting zouden moeten betalen dan anderen. Aan de andere kant: in Spanje is voor veel mensen voetbal belangrijker dan politiek."

Cruijff vermoedt daarom dat er draagvlak is voor maatregelen. "Kijk, Cristiano Ronaldo is weg, Neymar is weg, Matthijs de Ligt verkoos Juventus boven Barcelona. Dat is volgens mij geen toeval. De gevolgen worden nu nog ondervangen. Maar hoe vaker topspelers voor andere competities dan de Primera División kiezen, hoe groter de kans dat Spaanse topclubs de aansluiting in de Champions League gaan missen."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws