Onherkenbaar FC Barcelona blameert zich tegen Slavia Praag

05-11-2019 20:48 Laatste update: 20:52
37

FC Barcelona heeft zich een paar dagen na de competitienederlaag tegen Levante geblameerd in de Champions League. Slavia Praag wist negentig minuten lang stand te houden en nam een punt mee: het werd 0-0 in Camp Nou.

Barcelona, met Frenkie de Jong in de basis, had wat recht te zetten na de 3-1 nederlaag tegen Levante in de competitie, waardoor de druk op trainer Ernesto Valverde flink is toegenomen. Slavia Praag was echter niet van plan om zich naar de slachtbank te laten leiden in Camp Nou. De Tsjechen wisten in de tweede speelronde ook al een punt te pakken bij Internazionale.

Het strijdpan van Slavia was eenvoudig te voorspellen: met elf man voor het doel liggen en op de counter spelen. Daar had Barcelona negentig minuten lang moeite mee. De Catalanen wisten amper kansen te creëren. Lionel Messi kreeg de grootste. Hij schoot na een knappe solo op de kruising. Barcelona kwam in de blessuretijd met de schrik vrij toen Slavia scoorde, maar die goal werd vanwege buitenspel afgekeurd.

Het inspiratieloze Barcelona leek na een uur spelen de ban te breken. Messi gaf voor op Arturo Vidal, die scoorde. Dat deed hij echter wel in buitenspelpositie: de goal werd afgekeurd. Daarna creërde Barcelona amper nog mogelijkheden en wist Slavia eenvoudig stand te houden in Spanje. Het grootste gevaar kwam een kwartier voor tijd van Messi, die van dichtbij op doelman Ondrej Kolar stuitte.

Het beslissende doelpunt viel niet meer in Camp Nou. Borussia Dortmund en Inter spelen later op dinsdag tegen elkaar. De winnaar kruipt tegen Barcelona aan en heeft dan nog maar één puntje minder. Slavia heeft na vier duels twee punten.

Zenit Sint-Petersburg - RB Leipzig 0-2
RB Leipzig heeft een grote stap gezet naar de eerste Champions League-overwintering in de clubgeschiedenis. Die Roten Bullen gaven hun thuiszege op Zenit Sint-Petersburg dinsdagavond een gepast vervolg met een overwinning in Rusland: de ploeg van Julian Nagelsmann staat nu met negen punten aan kop van Groep G, vijf punten boven Zenit.

De eerste helft verliep gelijk opgaand en beide ploegen kregen kansen om op voorsprong te komen. Nadat de VAR hands zag in aanloop naar de 0-1 van Marcel Halstenberg en een streep door de goal zette, kwamen de gasten alsnog op voorsprong. Diego Demme nam in de laatste seconden voor rust een afgeketste vrije trap in ontvangst en schoot bekeken raak: 0-1.

Na ruim een uur – nadat ex-Vitessenaar Vyacheslav Karavaev was ingevallen bij de thuisploeg – werd de wedstrijd definitief in het slot gegooid door Marcel Sabitzer. De Oostenrijker reageerde precies op tijd na een steekpass van Emil Forsberg en omspeelde doelman Mikhail Kerzhakov: 0-2. Leipzig verstevigt zijn koppositie in de groep, Zenit blijft voorlopig tweede: achtervolgers Olympique Lyon en Benfica komen later op de dinsdagavond in actie.