Zes conclusies: Ten Hag maakt Ajax-puzzel compleet tijdens Rocchi-show

Zes conclusies: Ten Hag maakt Ajax-puzzel compleet tijdens Rocchi-show

06-11-2019 00:00 Laatste update: 00:12
148

Stamford Bridge, dinsdag 5 november 2019: een avond voor de geschiedenisboeken. Uiteraard is het een onmogelijk karwei om een volledige analyse te maken van deze Champions League-wedstrijd, maar VoetbalPrimeur waagt een dappere poging. Dé 4-4, geduid in zes conclusies.

Ideale Ajax-elf
Met Donny van de Beek op de plek van Edson Álvarez, die voor het eerst in dit Champions League-seizoen werd gepasseerd, en Hakim Ziyech in een vrije rol achter Dusan Tadic, liep het als een trein bij Ajax. We durven het wel aan: Erik ten Hag heeft zijn ideale elf gevonden. Álvarez had het moordende tempo in de eerste helft waarschijnlijk ook niet bij kunnen benen.

De Rocchi-show
'Gianluca Rocchi is een Italiaanse scheidsrechter. Tijdens de rust van Chelsea - Ajax op 5 november 2019 is Gianluca omgekocht door Roman Abramovich, waarna hij de wedstrijd totaal vergooide door belachelijke beslissingen', luidt momenteel de introtekst op de Nederlandse Wikipedia-pagina van Rocchi. Dát gaat wat ver, maar treffend is het zeker. Zelfs voor de dubbele rode kaart voor Ajax maakte de Italiaanse scheidsrechter er een potje van.

Ja, weer die VAR
Een arbitrale beslissing die in de hyperchaotische wedstrijd onderbelicht bleef, was het toestaan van de 4-2 van Cesar Azpilicueta. Want was dat geen buitenspel? Het had er in de herhaling alle schijn van, maar de soms ondoorgrondelijke software van de UEFA besliste anders. De gedachten bij Ajax zullen terug zijn gegaan naar twee weken geleden, toen een treffer van Quincy Promes op discutabele wijze werd geannuleerd.

De Kat uit Kameroen
Wat moet Ajax zonder Andre Onana? De Kat uit Kameroen, zoals zijn bijnaam sinds kort luidt, keepte in de eerste drie Champions League-wedstrijden de sterren van de hemel en deed het woensdagavond tegen Chelsea wéér. Zijn redding in de slotfase op een poging van Michy Batshuayi mag in de compilatie voor beste saves van het seizoen.

Mazraoui-Dest
Sergiño Dest leek de concurrentiestrijd voorlopig in zijn voordeel te hebben beslist, maar vlak Noussair Mazraoui nooit uit. De Marokkaanse international speelde een uitstekende wedstrijd op Stamford Bridge en is weer hélemaal terug.

Next up: Lille
Over drie weken mag Ajax weer: de uitwedstrijd tegen Lille OSC staat dan op het programma. Het wordt puzzelen voor Ten Hag, die niet kan beschikken over zijn centrale tandem Veltman-Blind. Ajax móét winnen in Frankrijk om Chelsea of Valencia, die net als de Amsterdammers zeven punten hebben verzameld, weer een stap voor te zijn.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)