Rumoer rond Rocchi na Chelsea - Ajax: De scheidsrechter handelde goed

Rumoer rond Rocchi na Chelsea - Ajax: "De scheidsrechter handelde goed"

06-11-2019 15:27
268

Gianluca Rocchi heeft de voordeelregel goed toegepast in de 68ste minuut van Chelsea - Ajax. Dat stelt scheidsrechtersbaas Dick van Egmond, die in gesprek met Voetbal International 'duidelijkheid wil verschaffen' over het moment waarbij Daley Blind én Joël Veltman rood kregen.

Blind haalde Tammy Abraham onderuit, waarna de bal bij Callum Hudson-Odoi belandde. Hij schoot op de hand van Veltman. Rocchi gaf vervolgens Blind en Veltman hun tweede gele kaart én Chelsea een penalty. Het besluit zorgde voor grote ophef, maar Van Egmond legt uit dat Rocchi correct gehandeld heeft door de voordeelregel toe te passen.

"Want meteen na de overtreding van Blind volgt een kansrijke situatie. De aanval van Chelsea wordt daarna onderbroken, omdat de scheidsrechter constateert dat Veltman hands gemaakt heeft. Op dat moment besluit de scheidsrechter een strafschop te geven en volgt de bestraffing van Blind, voor de overtreding die hij even daarvoor maakte op Abraham", analyseert Van Egmond. "De scheidsrechter handelde goed, door eerst het voordeel af te wachten en vervolgens pas Blind te straffen voor zijn overtreding."

Van Egmond is het oneens met de stelling dat Ajax dubbel gestraft werd met de rode kaart voor Veltman en strafschop voor Chelsea, maar gaat niet in op de ernst van de overtredingen en de bestraffing. "Op deze manier wil ik duidelijkheid verschaffen over de manier waarop de voordeelsituatie zijn werk deed in deze specifieke situatie. Daarin heeft de scheidsrechter van dienst goed gehandeld."