AZ is heer en meester in Kazachstan en pakt koppositie na ruime zege

07-11-2019 18:38
38

AZ heeft donderdag kinderlijk eenvoudig afgerekend met FC Astana. De ploeg van coach Arne Slot versloeg de zwakke thuisploeg met 0-5 en gaat voorlopig aan kop in groep L van de Europa League.

AZ was duidelijk een paar maten te groot voor Astana, maar speelde zelf te nonchalant om de thuisploeg echt veel pijn te doen. Voor rust bleef het dan ook bij één treffer. Myron Boadu was na 28 minuten veel sneller en sterker dan zijn directe tegenstander, die de bal niet goed wegwerkte. De AZ-spits tekende alweer voor zijn derde doelpunt dit Europese seizoen.

In de tweede helft zat er veel meer schwung in het Alkmaarse aanvalsspel. Fredrik Midtsjö schoot al snel de 0-2 binnen en daarmee was het al weinige verzet van de Kazachen definitief gebroken. Oussama Idrissi schoof na 57 minuten de 0-3 binnen op aangeven van Boadu. Stengs dacht vervolgens ook toe te slaan, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel van aangever Boadu. Ten onrechte toonden de beelden aan, maar in de Europa League is nog geen VAR.

Veel verschil maakte het niet. In het laatste kwartier voerde AZ de productie alsnog op. Pantelis Hatzidiakos ramde de bal keihard in de bovenhoek en één minuut later maakte Boadu zijn tweede op aangeven van Idrissi na gepruts bij Astana: 0-5.

AZ gaat door de simpele zege met acht punten aan kop in de groep. Manchester United heeft één puntje minder, Partizan Belgrado staat vier punten achter. Die teams nemen het later op de avond tegen elkaar op. De Alkmaarders zijn hoe dan ook dicht bij Europese overwintering.