Steun voor 'onafhankelijke VAR': 'Dan wordt Kuipers gecorrigeerd bij rood Saymak'

Steun voor 'onafhankelijke VAR': 'Dan wordt Kuipers gecorrigeerd bij rood Saymak'

Gepubliceerd: vrijdag 8 november 2019 om 07:57vr 08-11-2019 om 07:57

Valentijn Driessen neemt het in zijn column op voor de VAR. Dinsdagavond waren er de omstreden beslissingen bij Chelsea-Ajax, waardoor er niet voor het eerst dit seizoen kritiek geuit werd op de scheidsrechters en VAR.

Driessen belicht in zijn column in De Telegraaf de mening van voormalig scheidsrechter Mario van der Ende. 'Hij zette vraagtekens bij de heersende mores dat de VAR er steeds meer is om de scheidsrechter te steunen in zijn beslissing in plaats van hem te corrigeren bij een foute beslissing. Daar is de VAR niet voor bedoeld. Het levert tenenkrommende arbitrage op van scheidsrechters, die gedekt worden door de VAR in plaats van verbeterd.'

'Verder gaf Van der Ende aan dat er onafhankelijke VARs moeten komen om zo iedere schijn van belangenverstrengeling tussen scheidsrechter en VAR te voorkomen. Een goed idee om dit ook in Nederland te doen. Je bant meteen een belachelijk toneelstukje uit zoals van Danny Makkelie en Jochem Kamphuis bij Feyenoord-AZ. Ook wordt Björn Kuipers dan wel gecorrigeerd als hij twee rode kaarten van Mustafa Saymak bij PEC Zwolle-Ajax over het hoofd ziet. Nu greep Pol van Boekel – VAR in Team Kuipers – onterecht niet in', aldus Driessen.

VAR onschuldig
'Er heerst een naïeve gedachte dat de VAR bij veel oppositie wellicht wordt opgedoekt. Wie dat wil, wil terug naar meer oneerlijkheid en meer persoonlijke willekeur. De VAR an sich is onschuldig. (...) En wie er tenslotte over zeurt dat de VAR niet is bedoeld om te kijken of iemand wel of niet één centimeter buitenspel staat, snapt er niets van. Als iets technisch meetbaar is, heeft dat altijd de voorkeur boven de waarneming van het menselijk oog', sluit Driessen af.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws