"Ajax moreel verantwoordelijk voor in stand houden van verwerpelijke praktijken"
Een juridisch proces tegen Ajax vanwege het beleggen van een trainingskamp in Qatar is ingewikkeld, stelt mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld in Het Parool. Amnesty International sprak de Amsterdamse club aan op de keuze omdat het traint op een complex, het Aspire Dome, en verblijft in een hotel, de Marsa Malaz Kempinski, waar tijdens de bouw honderden arbeiders zijn uitgebuit.
Amnesty onderzocht ook de opties om Ajax juridisch aansprakelijk te stellen, maar volgens Zegveld wordt dat een lastig verhaal. Zij was eerder betrokken bij een aanklacht tegen de FIFA voor medeplichtigheid aan mensenrechtingenschendingen met het toewijzen van het WK aan Qatar. "De rechter in Zürich zat daar niet op te wachten, onze aanklacht werd ongegrond verklaard", zegt Zegveld.
"Bij de trip van Ajax gaat het erom in hoeverre die bijdraagt aan het in stand houden van mensenrechtenschendingen. In het algemeen kun je zeggen dat je als bedrijf of club niet in de buurt moet komen van Qatar. Ajax is in ieder geval moreel medeverantwoordelijk voor het in stand houden van verwerpelijke praktijken. Wat Liverpool doet, is wel toe te juichen", doelt Zegveld op de keuze van de Engelse club om in een ander hotel te verblijven dan het Marsa Malaz Kempinski, waar ook arbeiders zijn uitgebuit.
"In juridisch opzicht is het ingewikkeld", vervolgt Zegveld. "Ik denk dat er op termijn gerechtelijke uitspraken komen die gebruik van de faciliteiten veroordelen. Maar nu is het al heel wat als de rechter de opdrachtgever voor de bouw verantwoordelijk houdt voor de ellende."