Oranje Onder-17 wint slijtageslag en mag zich opmaken voor halve finale op WK

10-11-2019 22:21
70

Oranje Onder-17 is op het WK in Brazilië doorgestoten naar de halve finales. De Nederlandse talenten trokken in een slijtageslag tegen de leeftijdsgenoten van Paraguay ondanks twee negatieve VAR-momenten de overwinning naar zich toe: 4-1.

Het team van bondscoach Peter van der Veen speelde een goede openingsfase, aangevoerd door Naçi Ünüvar. De spelmaker van Ajax speelde tot dusver een onopvallend toernooi, maar liet tegen Paraguay weer zien waar hij om bekendstaat. Met de buitenkant van de schoen strooide hij met passjes, maar het was een opening van mede-Ajacied Kenneth Taylor die de wedstrijd openbrak.

Hij vond met een schitterende pass over het hele veld de vrijstaande Ki-Jana Hoever (Liverpool), die zich niet bedacht en de Paraguayaanse keeper klopte met een hard schot: 1-0. Daarna zette Oranje het goede spel door. Sontje Hansen dacht te scoren, maar de VAR constateerde buitenspel in de opbouw van die aanval. Een paar minuten later kon Hansen alsnog juichen: met een bekeken lobje maakte hij zijn zesde doelpunt op het WK. Daarmee is hij vooralsnog topscorer.

Vlak voor de rust kreeg Paraguay een cadeautje van het team van Van der Veen. Een misverstand tussen Devyne Rensch en doelman Calvin Raatsie werd afgestraft door Diego Duarte (2-1), maar dat betekende niet dat de Zuid-Amerikanen in de tweede helft massaal de aanval zochten. In tegendeel: het was Oranje Onder-17 dat de kansen bleef krijgen en een goal van Jayden Braaf wederom afgekeurd zag worden.

Tien minuten voor tijd was het alsnog raak voor Braaf. Hij promoveerde een fijne actie van Hansen tot doelpunt en bracht de Nederlandse talenten daarmee in veilige haven. De halve finaleplaats kon Oranje Onder-17, dat met niets minder dan de wereldtitel in Brazilië genoegen neemt, zeker na de 4-1 van Ünüvar niet meer ontgaan. Donderdag spelen de talenten tegen de winnaar van het duel tussen Zuid-Korea en Mexico.