'Curieuze beloningsmethoden Overmars en Van der Sar enig smetje bij Ajax'

'Curieuze beloningsmethoden Overmars en Van der Sar enig smetje bij Ajax'

Gepubliceerd: dinsdag 12 november 2019 om 14:18di 12-11-2019 om 14:18

Een bonus die Marc Overmars kreeg bij Ajax roept de nodige vraagtekens op bij beleggers. De directeur spelersbeleid van de Eredivisie-kampioen ontvangt 1,25 miljoen euro omdat hij zijn contract in de Johan Cruijff Arena verlengde.

Ook een niet toegelichte beloning voor algemeen directeur Edwin van der Sar is volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) opmerkelijk, zo valt te lezen. Overmars kwam een zogeheten retentiebonus overeen toen hij zijn handtekening zette onder een nieuwe verbintenis, die loopt tot medio 2024. Dat levert hem 250.000 euro per seizoen op, in totaal dus 1,25 miljoen.

Ajax maakte dit bedrag in één keer over, al moet Overmars het bedrag naar rato terugbetalen als hij eerder vertrekt uit Amsterdam. Wat er precies met Van der Sar is afgesproken, is nog niet duidelijk. De commissarissen van de club schrijven in de uitnodiging voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat 'de belangrijkste elementen na het sluiten van het managementcontract' naar buiten worden gebracht.

Dat wekt verbazing bij de VEB. 'Die manier van handelen is zeer ongewoon', klinkt het. De Nederlandse regels schrijven beursgenoteerde bedrijven voor dat de precieze arbeidsvoorwaarden ruim voor de geplande (her)benoeming met aandeelhouders moeten worden gedeeld. De VEB is verder te spreken over de gang van zaken in Amsterdam en kopt dan ook: 'Curieuze beloningsmethoden bestuurstop enig smetje op sterk presterend Ajax.'

Door de goede financiële en sportieve resultaten van Ajax kregen de directeuren ook een forse variabele beloning. Van der Sar mocht een jaarbonus van 750.000 euro bijschrijven, terwijl Overmars een extraatje van 675.000 euro ontving.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Eredivisie Ajax

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws