Eredivisie-coaches én -captains willen VAR-verandering: 'Enkel extreme gevallen'

Eredivisie-coaches én -captains willen VAR-verandering: 'Enkel extreme gevallen'

Gepubliceerd: woensdag 13 november 2019 om 08:13wo 13-11-2019 om 08:13

De trainers en aanvoerders in de Eredivisie zijn nog altijd massaal voorstander van de VAR, maar vinden wel dat de videoscheidsrechter zich terughoudender moet opstellen. Dat blijkt uit een rondgang van het Algemeen Dagblad.

"Ik houd ervan als een scheidsrechter een wedstrijd aanvoelt", zegt Heracles Almelo-captain Robin Pröpper in de krant. "Alleen als de VAR ergens honderd procent zeker van is, moet er ingegrepen worden. Er is te veel ruimte voor interpretatie bij scheidsrechters, terwijl ze allemaal hetzelfde zouden moeten denken."

FC Utrecht-trainer John van den Brom is het daarmee eens. "Het moet wel zo zijn dat de scheidsrechter altijd leidend is en de baas op het veld blijft. Maar het zijn ook mensen en soms mis je iets. Alleen als je iets wílt zien, dan is er altijd wel iets te zien", doelt hij op het feit dat bij doelpunten elk detail wordt nagekeken door de VAR.

"De VAR is er in mijn ogen enkel voor de extreme gevallen, zoals bal wel of niet over de lijn, een donkerrode kaart die de scheidsrechter over het hoofd ziet of het afkeuren van een buitenspeldoelpunt", voegt John Stegeman van PEC Zwolle toe.

FC Utrecht-verdediger Willem Janssen ziet de moeilijkheid voor de VAR. "Soms zeggen mensen: geef de aanvoerder of trainer drie momenten om een situatie te checken, maar zelfs dan zul je discussie houden."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws